Приносът на България към НАТО е от решаващо значение, особено по отношение Черноморския регион и източния фланг. Това каза върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Филип Лавин, който е на посещение в България.

Официалната част от визитата в страната ни започна със среща с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, след което двамата направиха изявления пред медиите.

Приемането на бойна група на НАТО на територията на България, приносът на страната ни към мисията KFOR и мисията на НАТО в Ирак, както и подкрепата на България за Украйна са доказателство са ангажираността на страната, каза генерал Лавин, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

"Така, както е важно да сме подготвени за днешния ден, за да се справим с всички възможни предизвикателства, пред които може да се изправи Алианса, точно толкова е важно да сме подготвени и за утрешния ден и бъдещата оперативна среда. Бойните действия в бъдеще стават все по-сложни, необходимо е да сме сигурни, че във всеки аспект сме по-бързи и по-ефективни от нашите конкуренти. НАТО трябва непрекъснато да се адаптира и трансформира и това е едно постоянно непрекъснато пътуване", коментира още генералът от НАТО.

Снимка: БТА

Двете основни заплахи за НАТО са Русия и тероризмът, заяви високопоставеният генерал от алианса. Той отбеляза, че темата за Балканите е в дневния ред на НАТО.

Днешният комплексен свят изисква алиансът да бъде трансформиран, заяви генерал Лавин. Изправени сме пред все повече, все по-бързо настъпващи и всестранни заплахи. От претоварване с данни или заплахи в киберпространството до хиперзвукови оръжия. Обстановката се развива изключително бързо. НАТО се нуждае от по-силни, по-маневрени и оперативно съвместими сили. Трябва да се адаптираме, за да запазим предимството си пред противниците, обясни той.

Адмирал Ефтимов вече заема почетната позиция доайен на военния комитет на НАТО ниво началници на отбраната, каза още генерал Лавин.

От своя страна адмирал Ефтимов отбеляза, че развиването на адекватни Въоръжени сили трябва да бъде обект на дългосрочна национална политика в областта на сигурността и отбраната.

Вижте всички снимки ТУК>>>

По отношение на изпълнимостта на плановете - какви сили трябва да имаме, които да бъдат адекватни и сега, и след десет години. Това, което помолих, генерал Лавин да подчертае на всички срещи, че това е процес. Не бива да се заблуждаваме, да бъдем песимисти или оптимисти върху това, с което разполагаме, а да се убедим като ръководство на държавата и общество, че трябва да развиваме адекватни Въоръжени сили, каза адмирал Ефтимов.

Снимка: БТА

По думите му това е процес, който трябва да бъде обект на дългосрочна национална политика в областта на сигурността и отбраната.

Връзката индустрия - отбрана - развойна дейност, всичко трябва да бъде в една обща стратегия за изграждане на капацитет, обясни Ефтимов.

С генерал Лавин обсъдихме теми в рамките на колективната система за сигурност на алианса, особено в сегашната влошена среда в резултат на войната в Украйна. Разговаряхме относно обстановката по сигурността на източния фланг на НАТО, каза адмиралът.

Войната в Украйна е индикатор за значителни промени в характера на бойните действия, а това налага Въоръжените сили да предприемат необходимите мерки за адекватна трансформация. Всичко това рефлектира върху планирането на националните отбранителни способности, както и на способностите на алианса, обясни адмирал Ефтимов. Споделих с генерал Лавин, че за нас поуките от военния конфликт в Украйна е необходимо да се прилагат на стратегическо ниво на планиране в отбраната, тъй като процесът на изграждане на отбранителни способности е бавен и изисква време и ресурси, каза още началникът на отбраната.

Снимка: БТА

Адмирал Ефтимов е запознал генерал Лавин с предизвикателствата пред развитието на българските Въоръжени сили по планирането на способности и процеса на модернизацията. Целта ни е да намерим баланс между придобиването на най-необходимите способности в краткосрочен план и разработването на дългосрочни устойчиви решения във всички области, каза Ефтимов. Запознах генерал Лавин с усилията, които полагаме за осигуряването на многонационалната бойна група на НАТО на наша територия, като подчертах необходимостта от по-голямо общо финансиране при изграждането на необходимата транспортна и логистична инфраструктура на източния фланг на алианса, обясни адмирал Ефтимов, добавя БТА.

Генерал Лавин изрази интерес към начина, по който България противодейства на когнитивната война, която се води срещу страната, и възможността да противодейства на заплахите в информационното пространство, каза още адмирал Ефтимов.

Според него развитието на силна отбранителна индустрия, способна да реагира адекватно на новите предизвикателства, е ключова поука за всички държави членки на НАТО и ЕС.

Има регионални планове, които се утвърждават на политическо ниво в НАТО. За да бъдат изпълнени плановете, трябва да ги има необходимите сили, инфраструктура, съответната командна структура и правомощия на командирите, обясни адмирал Ефтимов.

Изпълняваме няколко решения на Министерския съвет, както е в съответствие с решенията на Народното събрание, каза Ефтимов на въпрос, свързан с каква конкретна техника е изпратила страната ни на Украйна. Всичко, което е поставено като задача, е изпълнено, добави той.

В рамките на визитата си генерал Лавин ще се срещне с президента на Румен Радев, с министър-председателя в оставка Николай Денков, с министъра на отбраната в оставка Тодор Тагарев и с Комисията по отбрана в Народното събрание.