Икономистът Евклидис Цакалотос отново оглавява министерството на финансите. Предишните си постове запазват също бившите ръководители на външно министерство Никос Кодзиас и на националната отбрана Панос Каменос, обяви правителствената говорителка Олга Геровасили, цитирана от ТАСС и БТА.

За министър на вътрешните работи е назначен Панайотис Курублис, бивш министър на здравеопазването.

Новото правителство е съставено общо от 16 министри, от които седем са жени, и трийсетина заместник-министри и държавни секретари, отбелязва Франс прес.

Радио Атина съобщи вчера, че Цакалотос, който впечатли колегите си от еврозоната с конструктивен подход в преговорите за ново кредитно споразумение след оставката на твърдолинейния Янис Варуфакис, не желаел да поеме поста отново.

Радиото не е посочило причина, но Ройтерс отбелязва, че Цакалотос е част от фракцията в СИРИЗА "53+". Някои от членовете на групата изразиха наскоро безпокойства, че партията се отклонява от същинските леви ценности в името на това да се задържи на власт.

Какво предстои за Гърция

Тройката международни кредитори на Гърция (ЕК, ЕЦБ, МВФ) се завръща в Атина през октомври, за да проверява напредъка на новата спасителна програма на страната.

До края на годината в рамките на 95 дни, новото правителство трябва да финализира болезнени мерки от спасителното споразумение, пише в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Най-големите трудности, пред които ще бъде изправено новото правителство и които следва да реализира в много кратко време, са свързани с рекапитализацията на гръцките банки, с реформирането на пенсионно-осигурителната система и трудовите отношения, с новия приватизационен фонд и с уреждането на гръцкия държавен дълг.

Един от първите приоритети на новото правителство ще бъде да определи предварителните мерки, които се изискват от кредиторите и които то ще реализира, за за бъде отблокирано отпускането на подтраншове от новата договорена финансова помощ.

Тези подтраншове са на стойност 3 милиарда евро. Те бяха одобрени през август, но досега не са били обвързани с реализацията на конкретни мерки, за да бъдат преведени средствата.

До края на ноември трите милиарда евро трябва да бъдат предоставени, за да може Гърция да погаси задължения към МВФ и изобщо да продължи да обслужва своя дълг, тъй като ако това не се случи, има опасност хазната да изпадне на червено, пише още вестникът.

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?