Председателят на Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК, което победи на състоялите се в неделя предсрочни парламентарни избори, вчера получи мандат от президента за сформиране на правителство.
В новия парламент ПАСОК има абсолютно парламентарно мнозинство и разполага със 160 от общо 300 депутатски места, което му дава възможност да състави силен еднопартиен кабинет.
Очаква се новото гръцко правителство да бъде с по-малко министерства, със значително по-малък брой заместник-министри и със силно присъствие на жени в него, съобщават гръцките медии. Смята се, че след сливания министерствата ще бъдат сведени до 14 от 16 досега в предишния кабинет, а броят на заместник-министрите се преценява, че ще е по-малък с десет души.
Правителственият екип на Папандреу, който щял да включва "опитни" и "доверени" хора, ще наброява около 35 души. Папандреу обмислял да няма правителствен говорител, а всяко министерство да има свой представител по печата, по примера на Европейската комисия.

Поздравително писмо до Георгиос Папандреу по случай изборната му победа изпрати българският премиер Бойко Борисов. "Вярвам, че като министър-председател на Република Гърция ще постигнете набелязаните от Вас цели за извеждане на страната от икономическата и финансовата криза, и за доброто на приятелския гръцки народ. Убеден съм, че ще имаме възможност да осъществим интензивен и конструктивен диалог, който ще разшири сътрудничеството между нашите две страни в името на просперитета на народите ни и в интерес на стабилността на целия регион", пише Борисов в писмото си до Папандреу.
Вижте снимки