Въпреки че правителството на БЮРМ пристъпи към първите символични действия, които бе обявило (преименуване на летището в Скопие и на централната национална автомагистрала), всъщност на преговорите досега са направени малко отстъпки по отношение на оставащите значими различия, като се има предвид поне онова, което публично бе заявено по време на десетките дадени интервюта от премиера Зоран Заев.

Основна пречка, поне за Атина, си остава непрестанно повтарящата се декларация от страна на Заев за това, че конституцията на БЮРМ не бива да се ревизира.

Противно на Заев, за Гърция ревизирането на конституцията представлява гаранция, че решението на спора ще е трайно, като по този начин на практика се отхвърля възможността за сключване на международно споразумение.

Макар да се признава, че да се събере по-голямо мнозинство от две трети от гласовете в парламента изобщо не е лесна работа, в Атина се преценява, че Заев може да намери 80 депутати, за да ревизира конституцията на БЮРМ.

Бавните темпове може би са обяснение и за продължителното отлагане на визитата на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в БЮРМ с цел, между другото, да бъде извършена регистрация на първия директен полет от Атина до Скопие след близо 12 години.

Като се има предвид, че утре първият гръцки дипломат ще изнесе беседа във факултета Флечър на университета Тафтс в Бостън, това означава, че не се предвижда той да посети Скопие и че това изобщо е невъзможно да стане в рамките на тази седмица.

По-точно визитата на Кодзиас в БЮРМ би могла да не се състои изобщо преди края на март.

Атина е разблокирала включването на БЮРМ към стратегията на ЕС за региона на Адриатическо и Йонийско море. Все още остава висящо разблокирането на втората фаза от това включване, което е формално и може да се осъществи на ниво постоянни представители в Брюксел.

В същото време с интерес се очаква посещението на Уес Мичъл, помощник-държавен секретар на САЩ за Европа и Азия, който ще бъде в Атина на 15 март, след като преди това мине - между другото - и през Скопие.

Ръководителят на гръцката дипломация Никос Кодзиас вчера бе в Букурещ, където участва в тристранна министерска среща с колегите си от Румъния и България.
Там Кодзиос потвърди подкрепата на Гърция относно искането на двете страни за членство в Шенген.

Външният министър на Гърция се обяви също и за увеличаване на размера на бюджета на общността, а също и за разширяване на ЕС.

"Ако искате една по-федерализирана Европа, тогава следва да увеличите бюджета", каза между другото Никос Кодзиас.