Новото ляво правителство в Атина отхвърли мерките за икономии, които бяха наложени на страната в рамките на спасителната програма с ЕС и МВФ, и заяви, че иска "мостово споразумение", докато договори ново споразумение, предаде БНР.

"Ние ще представим подробно предложение в сряда", заяви финансовият министър Янис Варуфакис, имайки предвид извънредното заседание на Еврогрупата на 11 февруари.

Варуфакис участва днес в заседание на кабинета, имащо за цел да подготви цялостната програма на правителството, която премиерът Алексис Ципрас ще представи в парламента в неделя.

Същевременно вторият министър на финансите Димитрис Мардас увери, че по време на периода на преговорите страната няма да остане без средства. "Във времевия интервал на преговорите няма проблем с ликвидността. Това не означава, че ще има проблеми след това", посочи министърът за телевизия Мега.

Междувременно стана ясно, че две международни рейтингови агенции са понижили оценките си за Гърция, поради несигурност в отношенията между Атина и кредиторите.

Агенция "Муудис" предупреди, че е възможно да понижи кредитния рейтинг на Гърция, поради "значителна несигурност за изхода от преговорите" за рефинансиране на дълга й.

Часове по-рано друга рейтингова агенция - "Стандард енд Пуърс", понижи гръцкия рейтинг до В минус - само една степен над опасността за дефолт.

След безрезултатни преговори с Германия през седмицата правителството на СИРИЗА обяви, че няма да се откаже от премахването на икономиите, наложени от международните кредитори.

Партньорите от еврозоната обаче отхвърлиха искането на Атина за краткосрочни заеми, които да запълнят гръцката хазна до намирането на компромис.

Правителството на Алексис Ципрас подготвя контраплан за спасяване на гръцката икономика.

 Независими анализатори коментират, че Гърция е „пред катастрофа и тотална разруха”.

Гръцкият финансов министър Варуфакис заяви, че въпреки заплахите, банковата система е абсолютно защитена и влоговете са гарантирани.

В държавната хазна има средства само до края на февруари и при липса на споразумение с кредиторите, Атина може да фалира още в първите дни на март. Това е констатация, както на политици, така и на финансови експерти. 

Анкета:  Ще приеме ли Европа гръцкия план?