"Има такъв народ" и ГЕРБ-СДС са с абсолютно изравнени позиции за предсрочните избори на 11 юли, сочи проучване на "Галъп интернешънъл болкан", направено по поръчка на БНР.

Това е една от интригите - за първото място на вота, което в момента е невъзможно да се предвиди, коментира социолозите.

"Галъп" отбелязва, че теренът на изследването (3-11 юни) е след санкциите "Магнитски", но пък само частично улавя отказа на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат.

Друга интрига е дали протестните партии ще имат мнозинство срещу ГЕРБ, БСП и ДПС. За момента не, но приближават към тази възможност, посочва "Галъп".

Третата интрига е какви са шансовете на "Демократична България" за по-челни места - там се забелязва укрепване на резултата в последните месеци.

Четвъртата интрига е около бариерата. Най-големи шансове там има коалицията "Българските патриоти".

"Галъп" отбелязва, че в началото на изборната кампания изходът започва да изглежда все по-непредвидим.

Изводите са от моментната снимка на електоралните нагласи, като изследването е направено в периода 3-11 юни сред 1012 пълнолетни българи, чрез интервю "лице в лице" с таблети. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове.

Ако изборите бяха днес, онези, които се очаква да гласуват със сигурност, биха гласували така:

  • "Има такъв народ" би разчитала на 21,2%,
  • ГЕРБ-СДС - на 21%,
  • БСП - 15,9%,
  • "Демократична България" - 12,1%,
  • ДПС - 11,9%,
  • "Изправи се! Мутри, вън!" - 5,8%,
  • "Българските патриоти" - 3,5%,
  • "Възраждане" - с 2,7%,
  • партията на Васил Божков "Българско лято" - 2,4%.

Общо, 3,5% са за другите партии. Сред тях личат формацията около Жан Виденов, формацията на Цветан Цветанов, обединението около Петър Москов, "Атака" и др.

Снимка: "Галъп"

Потенциалната официална активност ще се калкулира тепърва при публикуването на официалните избирателни списъци. Декларативните нагласи към този момент изглеждат така:

Ако изборите бяха днес, 58,2% от всички запитани казват, че със сигурност биха гласували в изборите на 11 юли. 16,4% казват, че вероятно ще гласуват; 7,3% - че вероятно няма да гласуват; 14,7% -, че със сигурност няма да гласуват. Има и малък дял, които не успяват да отговорят.

Минимален дял биха гласували с "Не подкрепям никого".