Към българско обединение призова служебният премиер Гълъб Донев по време на честването на 114 години българска независимост във Велико Търново.

"Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението. Преуспяването на България е споделената ни цел", заяви Гълъб Донев в словото си в старопрестолния град.

"Старопрестолният град ни събира отново, за да възродим в общата ни историческа памет деня 22 септември 1908 г., когато младата българска държава заявява пред великите сили с дързост, чест и достойнство своя избор на независимост и първо на свободно развитие", каза в словото си министър-председателят.

"Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ, е възглас, който сякаш чуваме и днес, макар и с огорченията и разочарованията. Освобождение, съединение и независимост са историческият сплит, който свързва Третото българско царство с първата българска държава, създадена през 681 г.", каза Донев.

И се върна към началото на българската държава.

"Всички помним най-първия разказ за България - той е завет за сила в единението. Да сме като един - това ни завеща хан Кубрат в началото. Да сме държава, достойна да бъде равноправен член на цивилизованите народи, записаха предците ни в манифеста за независимост. Макар да е писан на железопътна спирка по пътя, който води до старата столица, манифестът е логично следствие на усилията на тогавашните български политици и дипломати за възстановяване на държавността и икономическото преуспяване на България", каза премиерът.

Снимка: БТА

"Манифестът е израз на съкровения идеал за обединение на българския народ. Независимостта на българската държава е кауза, която преди 114 години събира в един сноп очакванията на народа и действията на народните избраници. След 10 дни ни предстои да направим избор, който ще определя идните дни на България. Избраните от народа ще получат - някои за първи път, други за пореден - призванието да сбъднат завета - Съединението прави силата! Уроците на историята могат да ни спестят историческите грешки, които има риск да допуснем отново", напомни премиерът надписа над сградата на Народното събрание.

"Нека следваме примера на българските държавници, които свободата независимостта и суверенитета България издигаха в свое верую. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!", призова премиерът.

В началото на церемонията бе изчетен пълният манифест, с който през 1908 година княз Фердинанд влиза в двора на църквата "Свети 40 мъченици" във Велико Търново и провъзгласява страната ни за независима. Последва тържествената вечерна проверка, прозвуча българският химн, а небето се озари от празничната заря. 

Снимка: БТА