Не мисля как оставката на говорителя на ЦИК би повлияла на честността на изборите и на резултатите от тях, каза служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти, цитиран от БНТ. Той беше гост на 36-ото заседание на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България.

Донев заяви, че в МВР се полагат усилия затова купеният вот, корпоративният вот и всички практики, които са свързани с нечестност в провеждане на изборите, да бъдат превантивно преустановени. Според него в правомощията на ЦИК е да си избере нов говорител, ако досегашният не може да изпълнява тези функции.

Според служебният премиер няма възможност за манипулиране на вота - на хартиения и машинния, и на резултатите при сборното записване на двата вота, както реши ЦИК вчера.

Но би било добре да се записват отделно, за да се види какъв е делът на хората, които са предпочели да гласуват машинно. Донев не вижда проблем в решението на ЦИК в тази област.

На въпрос как ще се осъществява видеонаблюдението при броенето, Донев каза, че ще бъде проведена прозрачна процедура, така че всички технически средства, които гарантират видеозаснемането да бъдат утвърдени и определени от съответната комисия.

Допълни още, че след срещата с кметовете е станало ясно, че те нямат въпроси и неясноти по провеждане на изборите.

За контрола на нелегалните мигранти заяви, че винаги може да се намери слабост и забележка във всяка една дейност, не само в дейността по охрана на границата, но всяка държава, която има външни граници, когато има мигрантски натиск, има и мигранти на своя територия.

"Важното е, че трафикантството, каналджийството и закононарушенията, свързани с трафика на мигранти, МВР и съответните правораздавателни и правоохранителни органи полагат усилия и виждате, че резултатите не закъсняват. Това, че се разкриват, говори за това, че те работят и полагат усилия, за да бъдат всички тези действия прекратени. Разбира се, работи се и превантивно", каза Гълъб Донев.

Наказанията за трафикантите могат да се променят само с промяна в законодателството, каза още той. Заяви, че служебното правителство миналата година е предложило промени за това в НПК, но НС не е приело тези предложения. Служебният премиер се надява следващото НС да приеме съответните закони, които да имат строгостта на наказанието и да има възпиращ ефект за тези престъпления.