"Убеден съм, че България е правова държава. Не бих казал, че е корумпирана държава". Това каза в ексклузивно интервю за предаването "Тази събота" по bTV с водещ Жени Марчева служебният премиер Гълъб Донев във връзка с отказа да ни приемат в Шенген.

Относно корупцията той уточни: "Има отделни практики, които надявам се органите много бързо да работят и да разкрият всеки сигнал и всяка практика за прилагане на корупционни схеми или други механизми и практики, така че да докажем, най-вече пред българските граждани, че българските лица, които заемат висши държавни длъжности, всички лица, които работят в държавна общинска администрация, отговарят на етичните стандарти и етичните норми и няма съмнение в практики, които водят към корупция".

Служебният премиер подчерта, че Шенген е национален интерес за България, но не трябва да се забравя, че е и общоевропейски интерес.

По думите му неговото изслушване пред Народното събрание по темата "Шенген" се е превърнало в политически пиар на гърба на служебното правителство. "Не приемем упреците на "Продължаваме промяната" и БСП, че служебното правителство не си е свършило работата. Точно обратното - служебното правителство активизира всичко онова, което не беше свършено", подчерта Донев.

Ще има ли на държавно ниво бойкот на Нидерландия и Австрия?

"Ние трябва да действаме съгласно общия интерес на България. А това, че България не получи на Съвет по правосъдие и вътрешни работи "да" за Шенген, не означава, че сме претърпели някакъв провал. Ние ще работим до последно и аз съм сигурен, че България ще стане член на Шенген".

Така служебният премиер отговори на въпроса дали ще има на държавно ниво бойкот на Нидерландия и Австрия, които ни спряха по пътя към зоната.

Той напомни, че Нидерландия е един от лидерите по инвестиции в България. Припомни също, че позицията на парламента на Нидерландия - на долната камара, е в подкрепа на България. Служебният премиер напомни, че този вид междудържавни проблеми не се решават с бойкот.

Премиерът коментира и разследването на европейски медии, според което български гранични полицаи са стреляли по мигрант на българо-турската граница.

По българската граница никога не е стреляно. Българските гранични полицаи знаят много добре правата, които имат. Гарантирам, че границата се пази по всички протоколи на ЕС, подчерта Донев.

Не бих казал, че президентът Румен Радев се меси в работата ми като служебен премиер, заяви Гълъб Донев в отговор на въпрос на водещата. Той добави, че с президента поддържат редовни контакти. Тези срещи са ежеседмични, проблемите, пред които е изправена държавата, са много. Такова взаимодействие е съвсем нормално, това е нормалният тон в политиката и между властите. Но по никакъв начин не бих казал, че той се меси в решенията на правителството и на министрите, добави Донев.

Донев и Радев се чували или виждали по 2-3 пъти седмично.

Той признава обаче, че президентът, като човек, назначил с указ служебното правителство, може да поиска оставката на министър и дори на премиера. Досега не е имало ситуация, в която министър-председателят да е обмислял смяната на някой от министрите.

"Служебното правителство работи в екип. Всички министри от кабинета са изключителни професионалисти. Разбират много добре от работата си, може би имат някъде пропуски в административните процедури, защото голяма част от тях не са работили никога в администрацията", смята Донев.

По темата с първия мандат за правителство, връчен на проф. Николай Габровски, служебният премиер заяви, че България има нужда от правителство, което е експертно ориентирано. Когато имаме ярки политически личности, които стоят начело, невинаги политиките, които се реализират, са тези, които вълнуват хората, смята той. По думите му, проф. Николай Габровски е човек с принципи и ако има съответен екип от експерти, спазващи етични норми, би имал успех като премиер. Той нямал информация негови министри да са канени в кабинет Габровски. 

По темата помощта за Украйна

Когато говорим за национална сигурност, трябва да се има предвид, че всички експерти са анализирали задълбочено темата. Всички рискове са анализирани и са оценени, каза Донев за гласуваната военна помощ, която страната ни ще предостави на Украйна. България няма просто така да си предоставя оръжия, с които разполага. Ние на първо място ще гарантираме националната си сигурност, това го изисква и договорът ни с НАТО. Трябва да гарантираме първо собствения си суверенитет, това е ясно. Оръжието, което предоставяме на Украйна, ще се използва при обучение на украински войници, не при бойни действия, обясни той. По думите му това е поискано от украинската държава.