Номинираният за премиер с първия мандат на ГЕРБ проф. Николай Габровски заяви, че познава някои от посочените от него за министри, но с други се е запознал сега, по време на разговорите си с тях. Той разкри още, че лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го е поканил за поста, а заместникът му Томислав Дончев го е съветвал при избора на министрите. И декларира, че няма намерение да опита и в третия мандат, ако първият не сполучи.

"Бойко Борисов ми се обади, да, покани ме на разговор, в който изложи своето виждане, че не желае да направи партиен кабинет", разкри пред бТВ Габровски. Борисов му обяснил още, че ГЕРБ трябва да се отдръпнат назад и партийната конфронтация трябва да намалее.

Габровски призна още, че изборът на министрите в проектокабинета е негов, но получавал съвети и от Томислав Дончев, както и от представители на други политически сили. Отказа да разкрие имената и партиите.

"Някои от тях ги познавам лично, някои от доста отдавна, някои ги срещнах за първи път сега", каза той за кандидат-министрите. И обясни, че е засичал от няколко източника информация за лицата в проектосписъка му на МС.

"Да, лично им звънях", потвърди той за начина, по който са отправяни поканите. След това провеждал разговорите с всеки един.

"Използвах много прост научен метод, за да избера министрите - когато от няколко източника намеря съвпадение на няколко имена, започнах да преглеждам сивита. Това са големи професионалисти. Могат от "ден едно" да започнат да работят интензивно", разказа кандидат-премиерът.

"Консултирал съм се с различни източници от различен спектър на политическото пространство. Профилът на тези хора е на професионалисти, които от първия ден могат да започнат да работят", добави Габровски като аргумент, че е търсил хора с административен опит.

В коментар на критиките на ПП спрямо бившия шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов, номиниран сега за енергиен министър, Габровски нарече несериозни твърденията им за злоупотреби от 1 милиард.

"Обективната информация, с която разполагам, е, че по времето, когато той е бил в "Булгаргаз", това е била една стабилна компания, която е работила с ясни правила. Експертният профил на Николай Павлов беше добър и ми беше потвърден от различни източници", категоричен беше професорът, номиниран за премиер.

"Здравеопазването в някои отношения работи добре. Изборът на министри на здравеопазването трябва да бъде знаков", коментира проф. Габровски по повод избора му на педиатъра Благомир Здравков, директор на  Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев", за здравен министър, като потвърди и приоритета за изграждането на детска болница.

Габровски допусна още, че няма нагласа кандидатурата му да остане валидна и при третият мандат, тъй като тогава очаква да се засили политическата атака.

"Първият мандат е изключително чист. На трети тур имам съмнение, че ще имаме възможност да работим със същия подход. Ще започнат едни договорки. Няма да получа такава свобода. Това ме кара да мисля, че няма да се явя на такава конфигурация. На третия мандат ще има много по-агресивна атака", каза още той.

Кандидатът за министър-председател призна, че най-големият му страх е да влезем в спирала от избори. По думите му най-сигурната антиинфлационна мярка е работещо правителство.

"Отиването на нови избори ще означава три месеца политическо говорене, което ще припокрие конфигурацията в момента. Спирала от избори много ме плаши и последиците ще бъдат години наред", категоричен беше той, като обясни, че досега винаги е отказвал да се захваща с политика, но сега моментът е различен.

По темата с Шенген Габровски заяви, че България не си е оправила "къщата".

"Ние не сме надежден партньор. Няма как да бъдат решени проблемите с върховенството на закона, без да има работещ парламент", напомни той.

По въпроса за хартиената бюлетина, професорът обобщи, че заради целия спор хартия или машина спада доверието на избирателите в изборния процес.

"Факт е, че почти цяла Европа гласува с хартиени бюлетини. Проблемът е с падащата избирателна активност. Цялата тази конфронтация създаде усещане у хората, че с каквото и да гласуват, те няма да имат честни избори и гласът им ще бъде подменен.", коментира Николай Габровски.

"За мен няма червени линии, имам пълната свобода. Изцяло независимо и по съвест е създаден този кабинет", каза по-късно в интервю и за Нова телевизия професорът.Той мотивира и там избора си на експерти.

"Основната дума е диалог. Конфронтацията, която имаме в момента е толкова деструктивна, че тя не позволява да се случи каквото и да било. От думата диалог, преминаваме автоматично към думата експерт по съвсем естествен начин. Защото експертите поне са неоспорими. Когато някой е експерт в дадена област, когато той гледа работата си - той е ценен именно с това", коментира номинираният за премиер.

"Семейството ми ме подкрепи, както обикновено го е правило. Едва ли някой от нас обаче е знаел с какво се захваща. Само тази първа седмица показа, че е доста по-неприятно и натоварващо, отколкото човек би могъл да очаква, особено когато влиза в нещо такова с най-открито сърце и добри помисли. не мога да кажа че съжалявам. Рано е да се правят констатации. Но със сигурност не съжалявам че опитах. Усещах, че това е мой граждански дълг", подчерта Николай Габровски.