В изпълнение на Конституцията държавният глава издаде указ с предложение 48-ото Народното събрание да избере кандидата за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС, съобщиха "Дондуков" 2.

По-рано в понеделник Румен Радев прие излъчения кандидат за министър-председател от най-голямата по численост в 48-ото Народно събрание парламентарна група на ГЕРБ-СДС Николай Габровски, който, съгласно конституционната процедура, представи структура и състав на Министерски съвет в посочения от Конституцията срок.

"Предстои не по-малко леката задача, да търсите подкрепа в Народното събрание", посочи президентът.

В проектокабинета на проф. Габровски има трима вицепремиери - все дами, заемали министерски и други висши постове в предишни правителства. Приемането на страната в Шенген, присъединяването в еврозоната и правосъдната реформа са сред ключовите приоритети на проектокабинета "Габровски".

По процедура, след като номинираният за министър-председател бъде избран от парламента, той представя състава и структурата на своето правителство. Списъкът на министрите и броят на съответните министерства са обичайно в отделно, второ проекторешение. 

Ако обаче кандидатурата на номинирания за министър-председател бъде отхвърлена от пленарната зала, до гласуване за проектокабинет изобщо не се стига.