Кандидатът за премиер на ГЕРБ проф. Николай Габровски очаква проектокабинетът му да бъде подкрепен от всички политически сили и би се радвал да бъде избран с пълно мнозинство. Това обяви самият той след срещата при президента Румен Радев, на която представи своя състав и структура за МС. Неврохирургът беше категоричен, че не е имало пазарлъци за подкрепа от ПП заради номинацията на Драгомир Заков за министър на външните работи, а третият мандат нарече "просто един хазарт", защото с него се създавали условия за сделки на тъмно и задкулисие.

Попитан от кои партии очаква да бъде подкрепен, проф. Габровски заяви, че от всички седем точки за правосъдни и антикорупционни реформи, Шенген, Еврозоната и т.н. нито една политическа сила няма против.

"Има само една точка, по която само една партия е против. Тоест те са подбрани така, че са изключително добре приети във всяка една от политическите сили. Те са от значение за всеки един от избирателите на всяка една от тези политически сили. Те са добри за хората, които не са се явили да гласуват на избори. Те са добри за вас, за мен, за децата ни, за родителите ни, за всички и няма как те да не бъдат приети. Затова аз очаквам пълна подкрепа от всички политически сили и бих се радвал този кабинет да бъде избран с пълно мнозинство", подчерта проф. Николай Габровски.

Той отново отбеляза, че част от лицата в проектоправителството може да не са познати на широката общественост, но пък са високи професионалисти в своите области.

Снимка: БТА

"Всички те са минавали през различни стъпала и са били на високи управленски нива, така че имат значителен опит. Всички са без ярка политическа окраска и без ярка партийна принадлежност. Това са едни наистина работещи експерти, които, ако имат възможност да заработят заедно, ще изведат България от кризата. Всички имена съм ги избрал независимо и по съвест", заяви проф. Габровски.

"Нямаме време, тук не става дума за някаква абстрактна криза, за нещо, което предстои, за нещо, което може да дойде, пък може и да не дойде. По редица изключително важни въпроси за държавата решенията трябва да се взимат в следващите месеци. Ако трябва да правя някаква аналогия - студентските изпити са дошли. И ние, колкото сме подготвени - толкова, ще влезем с това, което имаме. Влезем ли в каскада от нови предсрочни избори, ние със сигурно ще загубим - всички ние - вие, аз, нашите близки. Няма как без работещ парламент тези решения да бъдат вземани, няма как без работещ парламент България да продължи напред", подчерта кандидат-премиерът на ГЕРБ.

По думите на проф. Габровски, ако този срок бъде изпуснат, голяма част от проблемите в страната няма да бъдат решени, ще бъде изгубен достъп до средства, както и България ще понесе големи репутационни щети.

Снимка: БТА

"Време е да се обединим около работещи и ясни концепции. С този екип екип съм сигурен, че можем да го направим", категоричен беше неврохирургът. 

Проф. Габровски отбеляза още, че професионалистите в екипа му ясно съзнават каква жертва ще трябва да направят, но знаейки "на ръба на каква пропаст се намира България", са поели този ангажимент.

"Надявам се разумът да надделее над тясно партийните политически интереси", заяви кандидат-премиерът, а на въпрос дали ще има подкрепа за проектоправителството от ПП заради номинацията на Драгомир Заков за външен министър, проф. Габровски отговори следното:

"Не сме правили никакви пазарлъци с никого. Хората, които са в МС, са там заради доброто си име и високия си професионализъм. Неизбежно добрите професионалисти могат да имат досег с една или друга политическа сила в своя професионален път, но това в никакъв случай не е била разменна монета. Отново повтарям - очаквам всички политически сили да ме подкрепят".

Кандидатът за министър-председател подчерта, че за него третият мандат не е опция, защото за него остават съществени неясноти.

"Третият мандат ще създаде условия да се говори за някакви задкулисни договорки и договорки между партиите. Ще има условия да се правят сделки на тъмно. Потенциалният старт на правителство с третия мандат може да бъде обременено от неща, с които аз не искам името ми да се свързва", каза проф. Николай Габровски и добави, че "третият вариант е просто един хазарт", а след него започва нова поредица от избори.

От своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова потвърди, че екипът министри е избран изцяло от проф. Габровски, а от ГЕРБ гарантират пълната подкрепа за проектокабинета в пленарната зала.