България и Хърватия са приятели и съюзници, развиващи активно и последователно партньорство, даващо стабилност и добри перспективи за бъдещето. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на среща с премиера на Хърватия Андрей Пленкович, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

"Инициативата "Три морета" и изграждането на коридор Север-Юг са от стратегическа важност за България и Хърватия", добави вицепремиерът, която е на официално посещение в страната по покана на министъра на външните работи и европейските въпроси на страната Гордан Гърлич-Радман. Посещението беше възможност за надграждане на постигнатото по време на визитата на министър Гърлич-Радман в София през септември миналата година, отбелязаха от МВнР.

"Потвърдихме общия ни ангажимент да работим заедно за свързаност в инфраструктурата, транспорта, търговията, енергетиката, образованието и иновациите, за да осигурим по-устойчиво бъдещо развитие за нашите страни и талантите в региона", каза Габриел. 

По време на срещата с министъра на външните работи и европейските въпроси Гордан Гърлич-Радман Мария Габриел благодари за категоричната подкрепа на Хърватия за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство и еврозоната.

Министрите подчертаха също, че присъединяването на България и Хърватия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще допринесе за подобряване на икономическата стабилност, инвестиционния климат, стабилността и сигурността на региона. Обсъдена бе и възможността за създаване на работна група между България, Хърватия и Румъния за обмяна на добри практики в процеса на присъединяване към ОИСР.

"България и Хърватия доказаха, че са предвидими и надеждни партньори в рамките на Европейския съюз (ЕС), НАТО и на международната сцена. Страните ни имат ключова роля за сигурността и стабилността на Югоизточна Европа. Оставаме силни поддръжници на европейската перспектива на Западните Балкани. Подкрепата ни за развитието на Западните Балкани е в основата на бъдещи съвместни инициативи, създаващи повече възможности за хората, бизнеса и региона", подчерта Мария Габриел.

Хърватският външен министър Гордан Гърлич-Радман заяви, че Загреб ще продължи да оказва подкрепа на България да стане пълноправен член на Шенгенското пространство, включително и със сухопътните граници.