"Франция е партньор и стратегически съюзник на България, с когото споделяме общи приоритети в международния дневен ред. Тази година ще отбележим 145 години от установяване на дипломатическите ни отношения", отбеляза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел във Фейсбук след среща с министъра на външните работи на Франция Стефан Сежурне.

Тя благодари на министър Сежурне за топлото посрещане в Париж и конструктивна дискусия, съобщава пресцентърът на Външното ни министерство.

Сред ключовите теми, които двамата са обсъдили, са били новата пътна карта между България и Франция, с която ще се актуализира споразумението за стратегическо партньорство от 2008 г., инициативата "Три морета", присъединяването на България към еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

"Благодарност за подкрепата за приемането на България в Шенген. Разчитаме на Франция и благодарим и за заявената подкрепа за премахването на сухопътните граници", пише още Мария Габриел.

Сред темите на разговорите са били и подкрепата за Украйна, както и ситуацията в Близкия изток.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е на работно посещение в Париж, където по-рано днес изнесе лекция в престижния Национален институт за публична администрация, на чийто тазгодишен випуск бе избрана за патрон. Патрони на випуски през годините са били ключови в европейската политика личности, сред които Симон Вейл, Жак Делор, Валери Жискар д"Естен, Жан-Клод Юнкер, Херман ван Ромпой, Мишел Барние и др.