Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и водената от нея делегация пристигнаха на еднодневно официално посещение в Египет. Част от делегацията са Тодор Тагарев, министър на отбраната, Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията, Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията, Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа и Румен Радев, министър на енергетиката.

Посещението е първото на български външен министър от 12 години. Целта на визитата е развитието и задълбочаването на сътрудничеството, с акцент върху търговско-икономическите отношения в сфери като енергетика, транспорт, отбрана, иновации, туризъм, хранително-вкусова промишленост.

Египет е ключов партньор на България в региона на Близкия изток и Северна Африка. Египет поддържа партньорството с ЕС, както и засилено парнтьорство с НАТО, посочва БТА.

По време на визитата ще бъде направена опознавателна обиколка на новата административна столица. Вицепремиерът и външен министър ще проведе среща с министър-председателя на Египет Мустафа Мадбули. След това е предвидена среща "на четири очи" с въшният министър на Египет Самех Шукри.

В рамките на визитата ще се проведе и първото заседание на Съвместната комисия за сътрудничество (СКС), председателствана от министрите на външните работи на двете държави. Комисията е сформирана със сключено споразумение между двете страни през 2018 г. Очаква се да бъдат подписани и редица двустранни меморандуми. По-късно през деня е предвидена и среща с българската общност.