"Дори да има вариант за поетапно влизане в Шевген, за нас е важно той да включва и сухопътните граници", заяви външният министър Мария Габриел пред журналисти преди изслушването в парламентарната комисия по въпросите на ЕС, Шенгенското пространство и еврозоната.

"Ние проявяваме разбиране към вътрешнополитически ситуации, но България е тази, която ще си отстоява извоюваното с много труд", добави Габриел в кулоарите на заседанието.

По думите й това, което ще облекчи опашките по границите за хората и за бизнеса, и което ще донесе реална полза на всички, "това е да имаме пакет от всички граници, а това включва въздушни, морски и сухопътни".

Тя беше категорична, че на този етап няма риск страната ни да бъде разделена от Румъния за Шенген.

Важно е да остоим позицията си, че България е заслужила своето място в Шенген", добави вицепремиерът

"Стратегията на България в преговорите за Шенгенското пространство е общоевропейската - нищо не е договорено, докато всичко не е договорено", обобщи Мария Габриел. 

Габриел се позова на последния доклад на Европейската комисия от 18 октомври, в който се казва, че страната ни има ключова роля за опазване на външните граници и разполага със силна система за управление на границите. След този доклад имаше успешна мисия през ноември, напомни външната министърка. 

Вицепремиерът заяви, че преговорите вървят паралелно и с Нидерландия, и с Австрия. Тя подчерта, че са важни и позициите на останалите държави членки. Външният министър благодари и на Испанското председателство, че държи темата толкова високо.

Депутатите от комисията изслушват Мария Габриел за напредъка по Шенген и действията на държавата по темата.