Съпредседателят на ПП Кирил Петков обясни защо управляващите парламентарни групи не са влезли в пленарната зала - защото не приемат ултиматума на опозицията да се откаже от бойкота на трибуната, ако спрат демонтажа на Паметника на Съветската армия. Отсъствието на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС провали кворума сутринта и съответно, пленарното заседание не се състоя.

От "Възраждане" пак бяха подготвили циркове тази сутрин в Народното събрание. Затова решихме да направим извънредни заседания в понеделник и вторник", коментира пред медиите в кулоарите Кирил Петков.э По думите му от "Възраждане" поставили условието, за да работи парламентът, да бъде спрян демонтажът на Паметника на Съветската армия. "Такива условия не приемаме", отсече Петков.

"Не може да се опитват през политически натиск да изземат ролята на изпълнителната власт. Ние сме в парламента, където се осъществява законодателна дейност. Ще работим извънредно. Надявам се през другата седмица политическите им "фанфари" да спрат и да можем спокойно да си свършим работата", обясни той действията на мнозинството.

Още в четвъртък вечерта в деловодството на парламента беше внесен проект на решение за работа на Народното събрание през декември. Вносители са Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. С него депутатите предложиха да има извънредни заседания в понеделник и вторник от 12:00 часа, а днес народните представители да почиват.

Петков подчерта, че и в момента депутатите работят в комисиите, като даде за пример изслушването на външната министърка Мария Габриел в тази, която той оглавява, по темата Шенген, хода на преговорите и напредъка в тях, постигнат от кабинета.

"Има политическата воля и мнозинство за премахването на таксата за руския газ. Премиерът може да поеме отговорност за това", обясни още Кирил Петков.