Парламентът няма да заседава и днес, след като кворум не беше събран. Този път го провали мнозинството от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Техните народни представители не влязоха в пленарната зала, а изпратиха само по един техен депутат.

В пленарната зала за началото на заседанието влязоха само представители на опозиционните парламентарни групи "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". При първия опит се регистрираха само 65 депутати от общо 240, а след кратка пауза електронното табло показа 68 регистрирани.

Веднага след това председателят на парламента Росен Желязков обяви, че Народното заседание няма да заседава заради липса на кворум.

Веднага след провала на заседанието от опозицията коментираха, че мнозинството е предпочело коледното парти на ДПС вместо гласуването на парите за здраве и пенсии. 

"В момента управляващото мнозинство на практика показа своята управленска немощ и импотентност. Няма да разрешим да продължи това беззаконие, протестът вече е тук, вътре в залата", коментира в кулоарите лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Нямаха дори смелостта да дойдат в парламента, за да се срещнат отново с нас очи в очи. Само че няма как да бягат вечно, в понеделник ще бъдат тук. Може би след като мине банкетът на ДПС", коментира Костадинов. "Парламентът няма да работи, докато беззаконието в държавата не спре", зарече се той. По думите му тези хора, които режат глави, искат да режат и главата на българската Конституция. Това няма как да стане, добави Костадинов.

"В петък няма заседание, защото има коледно парти на ДПС. Колегите от ДПС действително са имали коледно парти. На голямата коледна трапеза са присъствали и ГЕРБ и ПП. Доколкото разбрах, коледното парти се е превърнало в бал с маски", коментира пък Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

"Асен Василев се е маскирал на чувал, откъдето всички са теглили подаръци. И еленът Рудолф е бил на това парти. В неговата роля е бил колегата Мирослав Иванов. Забавлявали са се доста сериозно, затова не успяха да станат навреме за днешното заседание", продължи той.

И посочи, че опозицията е била на линия, защото има да се приемат важни за обществото неща - бюджетите за здраве, бюджета на НЗОК. "Вчера имаше изявен протест от страна на опозицията, но днес дойдохме, за да се приемат. Управляващите подходиха несъстоятелно, нелогично спрямо обществото. Използвайки нощта за коледни празненсвтва, вместо да дойдат и да заседават", заключи той. Попитан къде се е провело коледното парти на ДПС, Балабанов отговори: "Попитайте министър-председателя Пеевски".

Той допълни, че и председателят на НС Росен Желязков не е могъл да им отговори на въпроса кога ще бъде следващото заседание на парламента. "Ако следващата седмица има заседание за промени в Конституцията, ще видите нов протест от страна на ИТН. Не може по този комунистически и долен начин, управляващите да се държат с останалите политически формации и българското общество", анонсира Балабанов. И обеща, че ИТН няма да блокира бюджета.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също критикува управляващото мнозинство и направи препратка към тържеството на ДПС.

"Банкетът победи Бюджета. Знаете, че днес няма заседание по причина на управляващите, които празнуват. Ние сме тук, защото искаме да се приеме Бюджета и хората да не останат без пари. Вчера не участвахме в заседанието, за да спрем варварството, което се извършва на Паметника на Съветската армия. Очакваме днес съдът да го спре", заяви тя.

Мнозинството трябваше да направи нов опит да гласува бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване, след като вчера заседанието беше провалено заради блокадата на опозицията на трибуната в пленарната зала., че няма кворум и НС няма да заседава. 

Така управляващите отвърнаха на удара на опозицията, която пък вчера бойкотира пленарното заседание, като окупира парламентарната трибуна.

Две почивки и два председателски съвета не отпушиха пленарното заседание, трите опозиционни партии - "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" не допуснаха никого до микрофоните и председателят на Народното събрание Росен Желязков беше принуден да прекрати работата в пленарната зала.

Снимка: БТА

Опозицията протестира срещу начина, по който се демонтира Паметникът на Съветската армия и настоява да види документацията и разрешителните за действията на областната управа. От БСП и "Възраждане" твърдят, че действията по демонтажа са незаконни, а междувременно съдът изиска от областната управителка Вяра Тодева разпореждането черно на бяло в еднодневен срок. Социалистите поискаха и изслушване на министрите на културата и на регионалното развитие във връзка с преместването на монумента.

Снимка: БТА

От ИТН пък уточниха, че участват в блокадата на трибуната в пленарната зала заради незаконната, според тях, промяна на Конституцията и настояват проектът да бъде оттеглен. Според партията на Слави Трифонов част от текстовете могат да бъдат променяни само от Велико народно събрание. И трите парламентарни групи обаче вчера бяха категорични, че няма да позволят на Народното събрание да продължи работата си.

Снимка: БТА

Парламентът трябваше да приеме бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване за догодина, след като вчера не успя. Очакваше се и депутатите да изслушат председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов във връзка с исканото средно с 15% увеличение на цената на водата от 1 януари 2024 година.