Колкото по-скоро България и Румъния се присъединят към Шенген и по суша - нещо, което вече заслужиха, толкова повече възможности ще имаме да се справим с предизвикателствата, свързани с миграцията. Това заяви във втория ден от конгреса на ЕНП в Букурещ вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел, предаде БТА.

Габриел подчерта, че страната ни има ключова роля за опазване на външните граници на ЕС.

От трибуната вицепремиерът и външен министър Мария Габриел благодари на председателя на ЕНП Манфред Вебер за подкрепата му за България и ГЕРБ "в най-трудните времена през последните две години" и на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за подкрепата по ключови политически теми като Шенген, еврозоната и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Като основни приоритети тя очерта сигурността в Черно море, укрепването на границите, продължаващата подкрепа за Украйна, енергийната сигурност.

"Трябва да инвестираме повече в енергийни мрежи, видяхме какво се случи в Украйна заради агресията на Русия. Ролята на България, Гърция и Румъния е ключова в това отношение. Трябва да намалим зависимостта си", каза Мария Габриел.

Тя допълни, че повече от всякога е необходима близка координация със съюзниците ни от НАТО и подчерта, че България подкрепя Украйна, Република Молдова и Грузия по пътя им към ЕС.

На финала Мария Габриел призова за създаването на фонд за европейска култура и подкрепа на културните индустрии. Тя сподели подкрепата си за номинацията на Урсула фон дер Лайен като водещ кандидат в листата на ЕНП за изборите за Европейски парламент през юни.

След изказването си Мария Габриел отиде до Урсула фон дер Лайен и двете се прегърнаха.

Снимка: БТА