Европейската народна партия (ЕНП) съобщи, че днес в 13 ч. българско време е изтекъл срокът за представяне на партийни кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Кандидатурата на настоящия ръководител на комисията Урсула фон дер Лайен остава единствена, се допълва в съобщението.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер е получил от германската партия "Християндемократически съюз" предложение Фон дер Лайен да бъде водещият партиен кандидат на ЕНП. По правилата тази номинация е получила подкрепата на още две национални партии - от Полша и от Гърция.

Не са били предложени други кандидати, се уточнява в съобщението.

Предвижда се ЕНП да одобри Фон дер Лайен на партийно заседание в Букурещ на 7 март, допълва БТА.

Председателят на ЕК ще бъде избран от Европейския съвет след изборите за евродепутати в началото на юни.

"Урсула фон дер Лайен е доказан лидер с опит за справяне с предизвикателствата, пред които Европа е изправена. Подкрепям я и ѝ желая успех", написа Мария Габриел онзи ден, когато тя обяви кандидатурата си.

"Трябва да се защитим от разделение отвътре и отвън. Сигурна съм, че ще имаме силата да направим това и това е задачата, която си поставям", каза Фон дер Лайен в Берлин.

На пресконференция в Европейския парламент Вебер посочи, че предизборната кампания на ЕНП ще се основава на постиженията на Фон дер Лайен като ръководител на ЕК, сред които открои отговорите на пандемията и на войната в Украйна. Той съобщи, че неговата партия предлага в следващите години да има еврокомисар по въпросите на сигурността.

Последните пет години ме научиха как Европа може да даде на своите граждани, заяви Фон дер Лайен. Тя отбеляза, че още с встъпването й в длъжност Великобритания е напуснала ЕС и е последвала пандемията. Успяхме да предотвратим дълбока рецесия, запазихме единството след руското нападение срещу Украйна. Путин се опита да ни изнуди със зависимостта ни от руския газ, но успяхме да превърнем предизвикателството във възможност, намерихме други доставчици, насочихме се към възобновяемата енергия и днес сме много по-устойчиви, добави тя.

Гражданите искат ЕС да участва повече в областта на отбраната. Гражданите очакват сигурност по улиците, защита от бедност и болест, да знаят кой ще се погрижи за тях, когато остареят, всеки в обществото да се подчинява на правила и върховенството на закона се спазва, медиите и съдебната власт да бъдат свободни, а корумпираните престъпници да понасят отговорност, обобщи Фон дер Лайен.

Името на Урсула фон дер Лайен се спрягаше и за ръководител на НАТО, но информацията не беше потвърдена. Според германското издание Welt am Sonntag против обсъжданата кандидатура а генерален секретар на Алианса се е изказал германският канцлер Олаф Шолц и заради това, че тя е от христиандемократите, които са политически опоненти на Шолц, както и заради острата й антируска позиция.