Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов държа реч пред конгреса на ЕНП в Букурещ, в която категорично настоя за приемането на България и Румъния в Шенген и през сухопътните граници. От трибуната на форума той призова представителите на Австрия да отидат само на 60 км отстояние от залата в румънската столица - на Дунав мост, и да видят опашките с тирове, които чакат с денонощия. 

"Винаги сме били едно семейство, а само на 60 км от тази зала е "Дунав мост", където с километри стои опашка от ТИР-ове", каза Борисов. "Шофьорите на ТИР-ове прекарват денонощия. Колегите от Австрия да отидат и да видят каква антиекологична, антизелена среда е около тях. Това не е 21-и век, това не е начинът, по който трябва да работи Европа!", възкликна Борисов в присъствието на лидерите на ЕНП и на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Каквито и вътрешнополитически проблеми да има една държава, тя не трябва да ги решава през другите държави", добави той, а думите му бяха посрещнати с аплодисменти от залата. После се обърна към австрийската делегация: "И вие сте прави. Аз обещавам, че ние ще направим и го правим, така че австрийците да бъдат сигурни за границите. Обещавам и моля, защото нито България, нито Румъния заслужават на моста с денонощия да стоят живи хора. Нали всички сме зелени? Това са работещи двигатели, без санитарни възли", продължи да разказва Борисов за тежката ситуация по границата заради това, че Австрия ни спря да получим достъп до Шенген и по суша. 

Очаква се по-късно днес лидерът на ГЕРБ да проведе среща с канцлера на Австрия, на която основен акцент ще е точно този въпрос и сигурността по границите на ЕС.

Борисов акцентира и на помощта, която страната ни е изпратила за Украйна в помощ на съпротивата й срещу руската агресия. Борисов беше категоричен, че ние сме дали много повече, в сравнение с други по-богати европейски държави.

"Мисля, че през последните месецеи след агресията на Путин в Украйна, макар и с колебливо правителство, но с много силен парламент, България, която разполагаше с остарял тип съветско въоръжение, може да каже, че е дала и помогнала на Украйна много повече от големите и богатите държави на Европа - с боеприпаси, точно каквито им трябват, с танкове, бронетранспортьори, артилерия, с всичко, което българският парламент реши и изпрати за Украйна. И плюсът е, че директно отива на фронта, тъй като украинските войници и офицери точно с такова оръжие боравят", изтъкна лидерът на ГЕРБ. "В тази кръвопрлолитна война България направи много повече от други по-богати държави", категоричен беше Борисов. 

Той отчете, че сме постигнали диверсификация от руското гориво и сме започнали строителство на новите реактори в АЕЦ "Козлодуй" с "Уестингхаус". "Днес със самочувствие мога да кажа, че се справяме добре", обобщи лидерът на ГЕРБ.

Борисов обяви, че делегацията на ГЕРБ категорично ще гласува Урсула фон дер Лайен да бъде кандидатът на ЕНП за нов мандат начело на Еврокомисията.

"Сега е моментът. Сега ни трябва силен председател на ЕК", каза той по адрес на Фон дер Лайен. "Днес трябва да гласуваме. ГЕРБ ще даде всичките си гласове за теб", обърна се към сегашната шефка на Еврокомисията Борисов.