Това обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод обявените вчера от Франция намерения да събори 300 ромски гета и да екстрадира български и румънски роми, предаде БТА.
Освен това Париж ще поиска от София и Букурещ да изпратят 20 полицаи в областта около Париж, където има най-много ромски колиби, съобщи Дойче веле, като се позова на световните агенции и френски издания.

Напрежението във Франция възникна след нападение на роми над полицейски участък, предизвикано от убийство на младеж от малцинствата. 

Цветанов заяви, че в момента се анализира кои са хората, нарушили местното законодателство, и те ще бъдат прибрани. Цветанов посочи, че към момента общата бройка на задържаните не може да бъде посочена, защото може да се окаже, че задържаните не са само румънски и български роми. Цветанов изрази надежда днес или не по-късно от утре броят да е ясен.

Ройтерс цитира френския държавен секретар Пиер Льолуш, който казва, че присъединяването на България и Румъния към ЕС е довело до наплив на роми във Франция, което пък станало причина за силно нарастване на престъпността. Свободата на придвижване, която ще важи за румънци и българи от 2013 година, ще бъде ограничена за ромите, пише френският "Монд", цитиран от Дойче веле. От тях ще се изискват документи, гарантиращи наличието на достатъчни приходи, четем в публикацията

Всяка страна в Европейския съюз решава сама как да процедира с ромите от други страни членки на съюза. Това заяви говорителят на Европейската комисия Матю Нюман. Той бе запитан за реакцията на Европейската комисия във връзка с решението на френското правителство.
Според него в европейския закон за гражданите е залегнало правото на всяка страна да се противопоставя на нарушения на обществения ред и на престъпни прояви. Същевременно всеки случай трябва да се проучва сам за себе си - какво точно е извършено, как граждани на една страна се интегрират в обществото на друга, в която се намират.

* Au revoir - довиждане. Заглавието е на Дойче веле