Коалиция "За да остане природа в България" направи флашмоб в защита на горите пред Президентството.

Те се събраха тази сутрин на флашмоб пред президентството, където, с издигнати в ръката рисунки на дървета, направиха кратко представяне на последствията от изсичането на дървета от хората. Един от присъстващите беше представен като секач с резачка за дърва в ръката.

Природозащитниците настояват държавният глава да наложи частично вето на приетите промени в Закона за горите, за да не се отваря вратата за безконтролни сечи.

Останаха много притеснителни поправки, които позволяват на изпълнителната власт да извършва всякакви неоправдани сечи, каза Добромир Добринов, член на "WWF България".

"Даде се абсолютна свобода на изпълнителната власт да решава, кога да сече, как да сече и с толкова общи основания, които тя винаги може да намери начин да оправдае. Освен, че ще се извършват абсолютно неоснователни сечи, ще се узаконяват и вече извършени поради други причини сечи. Винаги може да се измъкне с мотива, че тая сеч на дървета специално, е проведена с цел премахване на някоя опасност. Изключително притеснителни са тези промени по простата причина, че ние правим периодично анализи за незаконния дърводобив. Те посочват, че горе-долу около 1/3 до ¼ от добива всяка година е незаконен", посочи още Добринов.

Снимка: Bulphoto

Според Коалицията най-спорните промени в Закона за горите са:

Снимка: Bulphoto

  • премахва изискването за маркиране на дърветата, подлежащи на сеч по ред и условия, определени в наредбата за сечите, което ще направи отличаването на терен с незаконна от терен със законна сеч почти невъзможно, както за контролните органи, така и за обикновените граждани;
  • въвежда широки основания за сечи без издаване на позволително за сеч по утвърден образец, включително в случай на евентуална бъдеща опасност. Цели гори могат да изчезнат, ако представител на дадена администрация реши, че те представляват риск (например от наводнение);
  • разрешава създаването на нови държавни ловни стопанства "Тунджа" и "Кричим", към чието придобиване чрез спорните ловни концесии вече имат апетити местни бизнеси;
  • въвежда опция средствата от "Фонд Инвестиции" на държавните горски предприятия да се ползват за "изграждане на складове за съхранение на дивечов фураж". Практиката показва, че подобна инфраструктура вече е била променяна и развивана в хотелска база.

Снимка: Bulphoto

Такива промени задължително трябва да се правят при съобразяване целите на закона и да ограничават максимално свободата на преценка на изпълнителната власт, като по този начин спомагат за реда и законността в горския сектор. Приетите от парламента изменения на Закона за горите погазват принципите на прозрачното, професионално, устойчиво и природосъобразно управление на горите. Тези промени дават много повече свобода на изпълнителната власт, което ще доведе до много повече нарушения в горите, включително увеличаване на незаконния дърводобив, предупреждават от неправителствената организация.

Снимка: Bulphoto

Сред присъстващите на флашмоба беше и депутатът от "Продължаваме Промяната" Александър Дунчев, който е внесъл искане за частично вето на приетите промени, което се подкрепя от коалиция "За да остане природа в България".

"Това е вето за лицемерието на всички депутати, които гласуваха тези лобистки поправки", заяви пред журналисти Александър Дунчев.

Миналата седмица парламентът прие на второ четене промените в Закона за горите. Окончателните текстове обединиха в себе си части от трите първоначално внесени законопроекта - на Десислава Танева от ГЕРБ-СДС, на Иван Иванов от "БСП за България" и Иван Христанов от "Продължаваме Промяната".