Всичко, което имахме като ангажимент за хората с увреждания, е изпълнено, но ще анализираме откъде идва новото неудовлетворение. Това каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов.

Вчера майки на деца с увреждания поискаха оставката на финансовия министър. Те са недоволни от Закона за подпомагане на хората с увреждания.

"Не искам да има конфронтация по темата за парите за хора с увреждания, защото всичко, което поехме като ангажимент според нашите разбирания - 150 млн. лв. повече за хора с увреждания, е изпълнено. Не съм участвал пряко в дебата в социалната комисия. Разбирам, че окончателните текстове, които са одобрили депутатите, по някакъв начин не удовлетворяват омбудсмана и част от майките на деца с увреждания. Тепърва анализираме откъде точно идва неразбирането, защото всички разговори, които съм имал с омбудсмана по повод Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, се свеждаха до това, че през 2019 г. освен тези 150 млн. лв., обещани от премиера, няма да се налагат други разходи. Иначе ако се направят различни допускания, Законът за личната помощ може да струва и 1 млрд. лв. - някога обществото може да достигне и до тази сметка. Но най-важното, за което инструктирах моите експерти в работната група, е да направим така законодателството, че средствата в Бюджет 2019 г. да стигнат", каза още Горанов.

Попитан защо средствата за лична помощ са прехвърлени от бюджета на социалното министерство в централния бюджет, финансовият министър отговори, че се чака окончателно решение за технологията.

"Няма никаква пречка от централния бюджет средствата да бъдат прехвърлени по бюджетите на общините или на министерството. Чакаме окончателни законодателни решения относно технологията на предоставяне на тази помощ. Ако ги бяхме предоставили по бюджета на социалното министерство, щеше да е по-сложно", заяви Горанов.

Късно вечерта във вторник майките на деца с увреждания от "Системата ни убива", в което заявяват, че отново са излъгани, а след вчерашното заседание на комисията по труда, социалната и демографската политика е станало ясно, че Законът за личната помощ е "осакатен до степен на 100% инвалидизация".

Майките заявяват, че е извършена подмяна на текстове и законът ще влезе в сила без да има финансов ресурс за неговото прилагане. В обръщение към премиера Бойко Борисов и министър Владислав Горанов, майките заявяват: "Освен, че ни излъгахте отново, Вие ни се подигравате!". Писмото завършва с думите: "Ясно показахте, че нямате капацитет да взимате управленски решения! Време ви е да си ходите, господа! Завинаги, в мир!"

Финансирането на законопроектите за хората с увреждания е осигурено и съм изненадан от острата реакция на майките на деца с увреждания. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Петков обясни, че с представители на майките на деца с увреждания се работи много интензивно и ежедневно. "Но разминаванията произтичат може би от това, че понякога представителите на инициативата се променят. Тоест, идват различни хора и не знам доколко комуникацията е добра, за да се знае какво е договорено. Защото много често нещата се рестартират - т.е. предишния ден е приключено с една договорка, а след това се започва отново. Очакванията бяха, че имаме съгласие по тези текстове и за нас беше изненада, че имаше остра реакция по време на вчерашното заседание на комисията. Финансирането е ясно, то многократно е коментирано. Ресурсите ще осигурят финансирането по двата законопроекта - това е и ангажиментът, който беше записан", каза още социалният министър.

Той припомни, че за двата законопроекта - Законопроектът за личната помощ и Законопроектът за хората с увреждания, се заделят допълнително 150 млн. лв., така че споразумението се спазва. "Бях изненадан, че имаше такава остра реакция и напрежение, след като до понеделник всички страни работиха заедно и очакването беше няма несъгласие по текстовете на Законопроекта за личната помощ. Явно има още някои неща, които трябва да бъдат изчистени, за да бъде възстановено напълно доверието. Ще работим за това, защото много работа беше постигната. Факт е, че Законопроектът за личната помощ беше подкрепен единодушно, което показва волята да бъде прието и Законопроектът за хората с увреждания. Така че се надявам в последваща комуникация да изясним неяснотите", заяви още Петков.