В последния работен ден на 47-ото Народно събрание парламентарните групи излязоха с последни декларации за свършеното от тях по време на мандата на парламента. Думата не взеха единствено депутатите от БСП и ДПС.

Ето и какво казаха в своите обръщения представителите на групите, цитирани от БТА.

Андрей Гюров: Отиваме на избори с натрупан опит, с научени уроци, с идея как да бъдем по-успешни

Отиваме на избори с натрупан опит, с научени уроци, с идея как да бъдем по-успешни и по-ефективни. Това заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" (ПП) Андрей Гюров в пленарната зала. Той представи декларация от името на групата във връзка с приключването на работата на 47-ото Народно събрание.

Вероятно и следващият парламент ще бъде труден, но ние няма да отстъпим от това да спираме корупционните кранчета, декларира Гюров. Вярваме, че в следващия мандат ще можем да постигнем още много повече за свободна и просперираща България, добави той.

Скъпи сънародници, гласувайте на предстоящите избори, призова Гюров. Всичко дотук беше само първа стъпка от борбата за изтръгването на държавата от ръцете на мафията. Демокрацията не е спринт, тя е маратон, посочи той. По думите му битката за демокрацията е на всеки българин у нас и в чужбина. В края на декларацията Гюров отправи още един апел: "Помогнете ни да върнем нормалността, смисъла на думи като морал, честност и почтеност, дължим го на децата си - продължаваме промяната".

Преди това Гюров направи обобщение на работата на 47-ия парламент, който, по думите е, бил изправен пред множество кризи. Той смята, че е имало "заложени бомби" в пътното строителство, отбеляза високите цени на електроенергията, пандемията от коронавирус и войната в Украйна.

Гюров посочи, че е бил приет план с антикризисни мерки, а сметките за ток не са се променили. Той припомни одобрението и на план за справяне с COVID-19, който е позволил бизнесът да остане отворен, като не се натоварва обаче и здравната система. В изказването си председателят на ПГ на ПП изброи още увеличението на пенсиите, на възнагражденията на медицинския персонал и учителите. Гюров отбеляза и бежанската криза като друго предизвикателство, с което са се справили управляващите. По думите му България е отбелязала ръст на индустриалното производство в целия Европейски съюз. Хората знаят, че спряхме схемите на "Капитан Андреево", прекратихме кражбите в пощите, каза още Гюров.

"Въпреки най-тежката глобална инфлация, война и политическа криза, България се справи добре в тези седем ужасни месеца", коментира също той.

Според него е можело да се постигне и повече, но големите промени изискват достатъчно депутати, които искат те да се случат. А имаше ли достатъчно депутати в този парламент, които да искат България да тръгне към промяната - нямаше, отбеляза Гюров. Корупцията не намери достатъчно врагове в тази сграда, подчерта той.

Десислава Атанасова: Омразата, а не опозицията ви довърши

Четирийсет и седмото Народно събрание (НС) приключва своята работа, правителството на четворната коалиция издържа шест месеца, преди да настъпи неизбежният ѝ разпад. Това заяви в декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС председателят на парламентарната група Десислава Атанасова по повод края на сегашния парламент.

Преживяхме всичко достойно - арестите, обидите, "изчегъртването", посочи тя. Кой и с какви думи ви убеди, натисна, кой ви каза, че трябва да се изправите срещу 650 хил. българи и да ги намразите, попита тя. Ще се опитате ли да си припомните кои са тези имена, лица или прякори, които ви нашепваха как трябва да мразите ГЕРБ, нейните членове, кой ви е внушавал думите, с които да ни обиждате от тази трибуна. Дали ще разберете, че омразата към нас прерасна в омраза към самите вас, в омраза помежду ви, на всеки срещу всеки, подчерта тя. Разбрахте ли как тя ви разяде отвътре - прекрасната коалиция на промяната. Омразата, а не опозицията ви довърши, заяви Атанасова.

Тя отбеляза, че правителството на Кирил Петков е първото в историята от 32 години насам, свалено с вот на недоверие. "А" отборът доказано са аматьори, е оценката на най-голямата опозиционна сила в НС за управлението. Аматьорите, по думите на Атанасова, оставят разбити държавни институции, корупционни схеми, "бухалки", "дамаджани", "опустошен парламентаризъм с решетки", нулева толерантност към конституцията, енергийна криза, липса на алтернативни доставки на газ, плашещи цени на горива и електрическата енергия, посредници, "инсталирани" умишлено, за да се използва целенасочено създадената енергийна криза и да се изстискат последните пари на българските предприятия и на българските граждани, оставят енергиен колапс.

Енергийната криза води след себе си икономическа такава, ако не се овладее спешно, следва икономически колапс, фалирали предприятия, хиляди безработни на улицата, а след това - колапс на социалните системи, предупредиха от ГЕРБ-СДС.

Според равносметката на ГЕРБ правителството на Кирил Петков оставя и външнополитически щети - "срамните гърчове за военната помощ за Украйна, двойната политика по отношение на Република Северна Македония, спекулативното ангажиране авторитета на наши външни партньори с вътрешнополитически интриги, корупционни схеми". Години ще са необходими, за да се измие този външнополитически резил и да се възстанови поне малко достойнството на страната ни, изтъкна Атанасова.

Никоя обаче от тези кризи нямаше да се разрази с такъв мащаб, ако над всички тях не се беше извисила ужасната политическата криза от последните две години - тя започна, когато вие, под юмрука, решихте, че ще обявите война на ГЕРБ, която трябва да бъде "изчегъртана" от политическата карта на България, заяви Десислава Атанасова.

Удовлетворението за ГЕРБ е съдебната система, която не е допуснала беззаконието да властва, Конституционният съд, съдилищата, които са отменили и обявили за противозаконни и за противоконституционни актове на правителството на Кирил Петков. В правовата държава по-категорична оценка за работата на едно правителство и на едно мнозинство от тази няма, категорична е Атанасова.

Тя увери, че в резултат на всички удари в момента ГЕРБ е по-мотивирана, сплотена да помогне на обществото ни да се измъкне от "тази ужасна ситуация, в която се намира". С всяко наше действие си връщахме уважението на нашите избиратели, отчете председателят на парламентарната група.

На изборите се надяваме, че ще подкрепите отново мощно ГЕРБ-СДС, нека ги бием с техните машини, а ние ви обещаваме, че ще се гордеете с вашия избор, с това, което заедно ще направим за България, обърна се към избирателите от името на всички 59 депутати от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. И добави, че урокът от последната година и половина е, че "който се изправи срещу народната воля, ходи на предсрочни избори".

Тя пожела успех на останалите политически сили в предстоящата предизборна кампания, разум и толерантност.

Пламен Николов: От ИТН никога не бихме се примирили с ролята на безгласна патерица на властта

От политическа партия "Има такъв народ" (ИТН) никога не бихме се примирили с ролята на безгласна патерица на властта и в никакъв случай не бихме могли да пожертваме националния интерес на Република България, каквито и регламентирани обещания или нерегламентирани изкушения да ни бяха предлагали. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от "Има такъв народ" Пламен Николов. 

Николов посочи, че макар и с неизпълнен докрай мандат, парламентът е оставил ярки впечатления за своите действия в цялото общество.

"Българските граждани станаха свидетели на подли политически игри, неспазени коалиционни обещания и нелицеприятни отношения, както между бившите коалиционни партньори, така и между управляващи и опозиция. Ако на последната работата ѝ е да посочва кривиците на властта и да предлага алтернативи, то управляващото мнозинство трябваше да демонстрира единство и експертиза. По една или друга причина, първоначално сформираното управленско мнозинство не успя да обърне поглед в една посока и започна да фаворизира едни участници в коалицията, за сметка на други", посочи Николов.

Той отправи пожелание в следващия състав на парламента, който ще се сформира след предсрочните избори, да влязат повече експерти, с чийто потенциал България да успее да се справи с всички предизвикателства.

"С призив да дадем всичко от себе си, за да не се окаже, че след края на това горещо политическо лято ни очаква най-студената икономическа зима, ние днес се разделяме, за да дадем възможност на българските граждани да изберат най-подходящите управници, които имат способностите и не се боят да поемат отговорността да преведат страната през нелеките времена, които ни предстоят", каза още Николов.

Христо Иванов: Трябва да отговорим на въпроса как ще се управлява България

Ние трябва да отговорим на въпроса за това как ще се управлява България и той се подразделя на два много важни въпроса - въпросът за войната и въпросът за корупцията. Това заяви в пленарната зала председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов в декларация по повод края на 47-мото Народно събрание.

Въпросът за корупцията изисква промяна в състоянието на националната политическа система, каза Иванов. Той посочи, че се изисква на първо място избор за това каква политическа култура носим - дали на едноличните решения или на колективните решения и споделяне на отговорността.

Трябва да намерим начин да постигнем съгласие да реформираме прокуратурата, така че тя да бъде ничия, освен на закона и освен на националния интерес, заяви Иванов. По въпроса за войната, той каза, че корупцията започва от руския модел. Ние трябва да можем, каквото и да мислим за Русия, да се изправим пред реалността, че сме обект на агресия, коментира той и допълни, че трябва да защитим нашия начин на живот, нашата свобода и нашия модел на икономическо развитие.

"Трябва да отговорим на въпроса как ще управляваме България, така че да се справим с тези две огромни предизвикателства - корупцията и войната. Това е нашата отговорност в следващата кампания", коментира Христо Иванов.

Костадин Костадинов: "Безвремие" е думата, която описва най-точно изминалите почти осем месеци - без стремеж, развитие и прогрес

"Безвремие" е думата, която описва най-точно изминалите почти осем месеци - период от време, в който нямаше стремежи, идеали и нямаше видимо развитие и прогрес, заяви в парламента Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане", в декларация от името на групата във връзка с приключването на работата на 47-ото Народно събрание.

Костадинов определи управлението на страната през последните 8 месеца като време на илюзии, лъжи, фарс и политически машинации. Време на привидна борба с корупцията, а всъщност - промяна на структурата на т.нар. политическа бухалка, предадена с недоволство от стария ГЕРБ на новия ГЕРБ в лицето на "Продължаваме Промяната", "Демократична България", БСП и други, каза Костадинов.

Според него по време на управлението на това правителство бедните са станали още по-бедни, цензурата в медиите е придобила гигантски измерения, стоките са поскъпнали с повече от 40 процента, горивото е минало 3 лв., газта е поскъпнала с над 30 процента. Бизнесът се огъва от сметки за ток, продоволственият суверенитет продължава да изчезва, заедно със затворените производства, здравеопазването е под натиска на административната тежест, а образованието все така продължава да бъде безмилостно овладявано от чужди фондации, каза лидерът на "Възраждане".

Той смята, че управляващите са потопили държавата в кризи, но не са могли да я унищожат напълно. "Ние от "Възраждане" ви спряхме и ще продължаваме да ви спираме", каза Костадинов. Когато след изборите прекрачим прага на парламента като мнозинство, България за първи път от 30 години ще бъде за българите - без маски, без мерки, без ограничения и само в съответствие с интересите на българските граждани. Тогава ще приемем всички 29 законопроекта, които създадохме, за да работят за българските граждани, заяви лидерът на "Възраждане" пред народните представители.

Накрая реч произнесе и председателстващият парламента Мирослав Иванов.

Българското общество има нужда от политически елит, в който има доверие. Това заяви временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов от ПП.

Българското общество има нужда от сигурност, спокойствие и стабилност, каза Мирослав Иванов. Той подчерта, че гражданите заслужават да живеят в една по-добра България.

"Вярвам, че всеки един от нас ще се поучи от грешките си и ви призовавам - нека бъдем по-разумни, по-самокритични, по-отговорни и по-честни към себе си, колегите си и към нашите сънародници", обърна се към депутатите Иванов.

По повод работата на парламента, той коментира, че са изминали осем месеца, наситени откъм събития. Положихме клетва в разгара на поредната вълна от COVID-19, инфлационните процеси вече бяха в сила, цените на основни ресурси нарастваха, каза Иванов. И добави, че тласък на негативните явление е дала и войната в Украйна.

В тези тежки времена на криза 47-ото Народно събрание не бе обединено, а какви бяха причините за това - ще дам възможност на времето и българските граждани да дадат своята оценка, заяви Иванов. Според него напрежението от политическата криза е хвърлило "тежка сянка" върху парламента. Иванов смята, че пленарните заседания са били арена на персонални сблъсъци и вулгарен език. По думите му, са липсвали търпение, толерантност и уважение. Той посочи, че въпреки перипетиите депутатите са успели да намерят общи позиции. Иванов посочи, че са приети 78 закона, а за парламентарен контрол са отделени 141 часа и седем минути.

В края на изказването си Иванов благодари на Силви Кирилов, който като най-възрастен депутат в този парламент, откри първото заседание. Благодари и на първия председател на 47-ото Народно събрание - Никола Минчев, на заместник-председателите, на председателите на парламентарните групи и на всички депутати, както и на цялата администрация. След като Иванов обяви, че закрива пленарното заседание, представители се изправиха на крака и го аплодираха.