Притеснявам се, че в последните седмици г-жа Манолова говори само за обществени поръчки и се тревожи, че те се правят сега. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на журналистически въпрос за обвинението на Мая Манолова, че предизборно е "дръпнала" отварянето на две обществени поръчки за електробуси, за да може спечелилите фирми евентуално да я подкрепят.

Кметът на София Йорданка Фандъкова откри първия за столицата античен фестивал "Сердика е моят Рим", организиран от Сдружение за антични реконструкции "MOS MAIORUM ULPIAE SERDICAE"

Целта на организаторите е да популяризират античното наследство на нашия град и да привлечем вниманието към реставрираните антични обекти: "Западна Порта на Сердика" и "Античен културно-комуникационен комплекс Сердика".

"Обществените поръчки са средството да можем да реализираме обектите на града. Аз друг законов начин не знам. Ако тя знае, нека да го каже. Очевидно не е информирана за условията и сроковете на оперативните програми, защото, ако се съобразяваме с изборите, означава да лишим града от тази огромна възможност", каза още Фандъкова.

"Процедурите, свързани с това софиянци да дишат по-чист въздух, ги обявихме още през лятото и бяха отразени от всички медии", заяви Фандъкова.

По думите ѝ това са процедури по закупуването на 82 електробуса, 30 тролейбуса и 25 нови трамвая.

В битката на Мая Манолова за София жертва са гражданите. Това се посочва в позиция на групата на ГЕРБ в Столичен общински съвет относно изявления на кандидата за кмет на София Мая Манолова.

"Тя е опитен политик и е учудваща некомпетентността, която проявява по елементарни въпроси. С изявленията си за обществените поръчки, г-жа Манолова показва пълна липса на компетентност за европейските проекти, тяхната защита и изпълнение", посочват от ГЕРБ.

Според групата на ГЕРБ поведението на Манолова е заплаха за спечелени проекти и осъществяването на конкретни мерки за подобряване чистота на атмосферния въздух. "До края на 2019 г. София има възможност да защити проекти за екологичен транспорт - 82 електробуса, 30 тролейбуса и 25 трамвая. Така нареченият "независим" кандидат на БСП Манолова повтаря поведението си от времената на подкрепяния от нея кабинет "Орешарски", когато европейските програми бяха затворени за България. Нека си спомним, че с нейния глас тогава се създаде Министерство на инвестиционното проектиране, чиято цел бе да отклони финансови средства от София и да блокира развитието на града", заявяват от ГЕРБ.

"Никоя от размахваните от Манолова обществени поръчки няма да приключи преди изборите, но тя не знае това, очевидно защото не си е направила труда да се запознае с процедурите. В битката на Манолова за София и лакомията ѝ за власт жертва са гражданите", се посочва още в позицията.

"Тези процедури са със защитените средства по ОП "Околна среда", отбеляза кметът на София. Тя добави, че иска да успокои Манолова, че протоколите по завършване на тези поръчки ще бъдат със срокове по време на новоизбрания кмет