Каква ще бъде за Йорданка Фандъкова битката за кмет на София и кои са основните приоритети за развитието на столицата, ако спечели нов мандат - настоящият градоначалник и кандидат на ГЕРБ гостува в "Денят започва"  по БНТ с Георги Любенов.

В началото на разговора Йорданка Фандъкова коментира, че новата учебна година в столицата започва с нова сграда на Първа английска гимназия. Строим общо 10 училищни сгради с 5 нови физкултурни салона. Това е резултат и посока - да поддържаме духа на София, да възпитаваме и образоваме нашите деца, категорична е Фандъкова.

През тези 10 години наложихме скорост на промяната, каквато София не познаваше дотогава. За да продължи развитието на София е нужно да продължим промяната на града - с новите проекти, идеи, с обновен екип, с хора, които са готови да работят за София - това ме мотивира. Ние излизаме с конкретни проекти, конкретен план за действие, заяви Фандъкова.

Относно смяната на хора от екипа си, кметът на София призна, че е имало грешки и пропуски в работата.

Разбира се, че се допускат и грешки, правят се и пропуски. Аз съм сменяла хора от екипа, публично, ясно съм се разделяла с хора, когато има грешка или има загубено доверие. Новите приоритети и проекти имат нужда от нова енергия и нови хора, каза Фандъкова.

Не е тайна за никого, че нашите опоненти работят с внушения, без конкретика. Когато има съмнения, аз веднага съм сезирала органите. Корупцията се бори по този начин, а не с внушения, допълни тя.

Аз приемам сериозно всички опоненти, защото всеки от тях излиза със своята биография, опит, идеи. Всички те са достойни с това, че са решили да излязат, да се борят за града, коментира кметът на столицата.

Кандидатът за кмет на ГЕРБ коментира и въпроса дали е готова да се изправи на балотаж срещу основния си опонент Мая Манолова.

Нямам илюзията, че кампанията ще бъде лесна. За мен никога тази позиция никога не е била за власт - тя ти позволява да работиш за промяна, за развитие, да работиш за хората, заяви Фандъкова.

Нямам притеснения за сметището в Долни Богров. Това е сметището, което рекултивираме, категорична е тя.

Столичният кмет коментира и изграждането на третия лъч на метрото в София.

Метрото е стратегически проект на града, който променя средата, променя кварталите. Краят на октомври е срокът за завършване на строителните дейности. Това ще стане, след което ще продължат тестовете на влаковете, така че първата отсечка - от Красно село, до бул. "Владимир Вазов", ще започне да функционира само до няколко месеца. Имаме готовност за още пет отсечки, съобщи столичният кмет.

Относно мерките за по-чист въздух в София, Фандъкова заяви, че началото е поставено с подмяната и модернизацията на автобусите от градския транспорт, което е намалило 2,5 пъти вредните емисии. Тази година за първите шест месеца имаме намаление с 1/3 на замърсяването в сравнение с миналата година, допълни Фандъкова.