В програмите на кандидатите за кмет на София фигурират приоритетите, по които ние вече работим и искаме да доразвиваме през следващите години. Един от тях е дигитализацията. Поканила съм IT специалисти, които да направят така, че работата на общината да бъде прозрачна и всичко да стане по-лесно за гражданите и бизнеса. Това каза по Нова кметът на София и кандидат за четвърти мандат на поста Йорданка Фандъкова.

"За някои кандидати това не е състезание, а битка за столицата, даже битка за власт, бих казала. Но според мен хората не очакват това от нас", каза още Фандъкова. 

За мен кампанията никога не е била това. Важно ми е да разговарям с хората и да им представя идеите си. Ще изляза с реализъм и отговорност. Това е, което мога да предложа", каза още градоначалникът.

Фандъкова подчерта, че ако бъде преизбрана, ще работи с нов екип.

"Новите идеи идват и с нови хора, които да ги създават и да ги реализират. Скоростта на промяната е много висока. Но това не става от само себе си, а с много работа. Имали сме много пропуски и грешки за изминалите 10 години. Важното е да си направим изводите, за да продължаваме напред", отбеляза кметът.

Как ще продължат ремонтите

"Аз съм кметът, налагал най-големите санкции в цялата държава. Очевидно обаче трябва да помислим и за превенция. Затова имаме предложения за промяна в законодателството - за да може и проектантите, и изпълнителите, и надзорниците да носят професионална, а не само финансова отговорност. Това означава гилдиите да могат да отнемат лицензи", поясни Фандъкова. Тя подчерта, че при стотиците изпълнени обекти "никой не може да гарантира, че при всичките тези ремонти няма да има изкривена плочка или некачествен асфалт".

Кметът е категорична, че работата по изграждането на метрото трябва да продължи. И информира, че в края на октомври приключат строителните работи по още една отсечка от 8 км - от "Красно село" до "Подуяне". Вече се проектирали и други части от подземната железница, а за две от тях се работели по осигуряването на финансиране.

В края на този месец пък ще започне доизграждането на Южната дъга на Околовръстния път, обяви градоначалникът.

Предстои оформянето и на т.нар. "зелен ринг" - линейни паркове по трасето на старите жп линии.

Какво каза Фандъкова за публикуваните снимки

За личните снимки на приятелка на един от кандидатите за кмет, публикувани от някои медии, Йорданка Фандъкова каза, че нейната реакция е била дълбоко лична.

"Ако в момента трябва да реагирам, отново бих реагирала така. Защото за мен има наистина граница, когато е възможно да унижиш лично човешко достойнство, особено на близки хора. Аз самата съм била потърпевша от подобни публикации и ще кажа директно. Когато е ставало въпрос, обикновено преди кампания, става въпрос че съм много болна от рак или че имам някакви здравословни проблеми. Това накърнява и притеснява изключително много близките ми хора. И за мен това наистина е една човешка реакция на човек, на жена, на майка. По отношение на медиите аз никога не съм се бъркала в работата на нито една медия. Отново ще подчертая, че това е лична реакция на всеки един, който е реагирал. Това не е партийна реакция и така трябва да бъде", изтъкна Йорданка Фандъкова.