В предаването "Ексклузивно" на ТВ Европа кметът Йорданка Фандъкова отговори на въпроса на Мая Манолова, която попита през медиите защо конкурсът за избор на сметопочистваща фирма се прави преди изборите.

Столичният кмет припомни, че същият въпрос й е бил задаван и от общински съветници от БСП и посъветва Манолова да не задава въпроси, а да търси отговори, защото това изисква кметския пост.

"Г-жа Манолова, като юрист, знае отлично, че когато става въпрос за обществена поръчка, тя изисква дълъг период на реализация. По никакъв начин няма да направя София и почистването на града заложник на изборите. Предишния път, когато правихме такава процедура, тя трая една година. Първите договори за почистване изтичат на 1 юни. Разбирате, че няма как да чакаме изборите да приключат и след това да подложим София на риск от криза с отпадъците. София е виждала кризи с отпадъците, ние сме се борили с кризи с отпадъците", отбеляза Фандъкова.

Кметът заяви, че нищо от това, за което говори Мая Манолова, не е ново:

"Заявките които чувам не само от нея, но и от останалите кандидати за приоритети, за програми. Не виждам нищо, което да е по-различно от това, което ние вече правим и сме готови с да представим конкретни проекти на хората."

Няма да участвам в битка за София категоричен бе настоящият кмет.

"За мен това никога не е въпрос на битка, това е едно състезание на идеи, но имам чувството понякога, че това не е битка за София, това е битка за власт. Аз участвам в състезание за развитие и промяна в града."

В това състезание Фандъкова очерта три приоритета - развитието на кварталите и вътрешнокварталните улици, чистия въздух и техническото обслужване в Столична община.

Йорданка Фандъкова подготвя и сериозни нормативни промени, които да правят възможно отнемане лицензите на фирми, допуснали некачествени ремонти.

"Има такива примери, дори в една съседна Сърбия гилдиите могат да участват в даването на лицензи, и след това в отнемането. И това е един много важен механизъм, защото не може само ние да носим отговорност за това, че някой над всички тези нива не си е свършил работата", коментира кметът.

Фандъкова заяви че само до момента санкцията за фирмата изпълнител на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" възлиза на над половин милион лева.

На въпрос кой е любимият й европейски град Фандъкова бе категорична че това е София.