Обявен е конкурс за мемориал на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове.

"Готови сме с проекта за изграждане на нов парк и храм-паметник за загиналите войни в Първата световна война в район "Оборище". Това е идея, по която започнахме работа преди година и половина заедно с ген. Груди Ангелов, началник на Военната академия "Г. С. Раковски". След като отворихме за граждани парка на Военна академия сега ще успеем да го разширим с достъп и от ул. "Черковна", каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София. До края на годината теренът ще е подготвен за строителство.

Стартира инициатива за набиране на дарителски средства за изграждане на храм-паметника, който ще носи името "Св. Георги". Преди година българският патриарх Неофит благослови делото и наименуването на храма. За изграждането на храм-паметника е създаден инициативен комитет "Единение".

"Българските войници и офицери, защитавали България с живота си, са ни оставили този завет - да се обединяваме. Само заедно можем да бъдем силни и да вървим напред", каза Фандъкова, която е и съпредседател на инициативния комитет. На събитието днес присъстваха ген. Груди Ангелов, ген. Константин Попов - съпредседател на инициативния комитет и председател на военната комисия в Народното събрание, както и внучката на полковник Борис Дрангов - Райна Дрангова.

Проектът на парка и храм-паметника е изработен от арх. Стоимен Демерджиев, а идеята е на покойния Красимир Узунов.

"Вече е обявен и конкурсът за изграждане на Мемориал на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове", каза Фандъкова.