"По-добро качество на живот означава близък достъп до градски паркове. Затова планирахме изграждане на 8 нови парка и запазване на зелените клинове от Витоша. Вече се изработва устройствения план за парк "Кукуряк" в "Овча купел". Имаме подкрепата на жителите, които се включиха в обсъжданията, а ангажиментът, който поех е да създадем добра пешеходна и велосипедна свързаност на парка с жилищния комплекс "Овча Купел" I, 4,5,6 микро район", обясни кандидата за кмет на София Йорданка Фандъкова. Тя поясни, че в момента се разработва вариант за паркинг, който ще се намира до бъдещия северен вход на парк и до метростанцията, която се изгражда.

"Манастирски ливади" е от кварталите, които имат огромна нужда от парк и зелени площи. Затова планираме линеен парк по поречието на реките Боянска Бара и Бара Изливо и имаме изготвен идеен проект", каза Фандъкова.

Третият нов парк ще е на територията бившите военни имоти в район "Младост". Те бяха прехвърлени на общината от Министерски съвет. "Вече имаме идеен проект и се извършва градоустройствената процедура", поясни кандидата за кмет.

Четвъртият нов парк, който тя предлага е на територията на "Студентски", кв. "Витоша".

"Догодина със сигурност ще можем да започнем изграждането на нов парк на ул. "Черковна" в район "Оборище". Правим го заедно с Министерство на отбраната и Военната академия. По този начин разширяваме парка на Военна академия, който преди години отворихме за граждани", обясни Фандъкова. Другият парк, чието изграждане може да започне през следваща година, е линейният парк по бул. "Македония". В планирането му се включи екипа на "Вилмот архитекти", едно от водещите архитектурни бюра във Франция.

Много важно за жителите на "Младост", "Студентски", "Дървеница", "Мусагеница" е да продължим работа по парк "Въртопо". В напреднала фаза са проучванията, които ще дадат допълнителна връзка на бул. "Цариградско шосе" с Околовръстния път, източно от "Горубляне". По този начин осигуряваме достъп до бъдещия хидропарк "Искър". Собствеността по поречието е общинска и държавна и неговото изграждане е обезпечено", каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова.

"Една от важните задачи, която задължително трябва да приключим, е да защитим цялата територия на Борисовата градина с приемането на устройствен план. Това е единственият начин да забраним всякакво ново строителство в парка и да върнем публичните функции на къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър", каза Фандъкова.

"Предвиждаме и изграждането на две пешеходни и велосипедни връзки между трите части на Южния парк. По този проект вече работи главният архитект на София арх. Здравков", обясни Фандъкова.