Най-сигурният начин за свободен живот и движение е ваксинацията. Такова послание отправи към българите европейският коментар по въпросите за здравеопазването Стела Кириакиду, която е на работно посещение в страната.

Кириакиду и служебният здравен министър Стойчо Кацаров посетиха мобилния пункт за имунизация срещу COVID-19 на площад "Александър Батенберг", след което се срещнаха и с ваксинационните екипи на УМБАЛ "Св. Анна".

"Имахме изключително полезен разговор. Обменихме полезна информация за това какво прави ЕК и какво прави България", коментира д-р Кацаров на брифинга пред журналисти.

По думите му Кириакиду е поела конкретни ангажименти да ни помогне в организирането на информационната кампания за ваксините, така че интересът към тях да се повиши.

"Обсъдихме и създаването на Национален антираков план, който сме стартирали с моя заместник", каза още служебният здравен министър.

Снимка: БТА

"Конкретното съдействие, което ще получим, е да извадим някакви кампании, за да се ваксинират по-масово хората, отколкото досега", допълни той.

Европейският здравен комисар отбеляза, че България е една от първите страни, които посещава относно изпълнението на ваксинационния план.

"България е една от първите държави от ЕС, които посещавам. Ще посетя и други членки, за да видя как върви планът по ваксинация и да ги подкрепя. Проведох доста плодотворни разговори. Искам да благодаря за възможността да посетя мобилен център за имунизация, както и център за ваксинация в болница "Света Анна" и центъра за третиране на случаи с инсулт", посочи Стела Кириакиду.

Снимка: БТА

"С увеличаването на ваксинацията имаме повод да бъдем оптимисти, но не може да сме доволни. Наблюдаваме ситуацията с различните варианти внимателно и знаем, че тези, които са напълно ваксинирани, са защитени. Всичките 4 ваксини, които са налични в България, са одобрени от ЕМА. Те са безопасни и ефективни. Ваксинирането спасява животи, намалява хоспитализацията, позволява ни да се върнем към една нова нормалност, позволява ни да пътуваме", подчерта Кириакиду.

Снимка: BulFoto

Според еврокомисаря в момента около 50% от гражданите на страните членки от ЕС са получили първа доза. Тя обърна внимание и на факта, че в последните седмици случаите на коронавирус у нас значително са намалели.

"Ваксините са нашият щит срещу COVID-19. Това е посланието, което изпращам днес", допълни тя и продължи:

"Българите трябва да вярват на ваксините - те са безопасни и ефективни. Моето послание е - ваксинирайте се, ваксинирайте се. Ваксинирането е най-сигурният начин, за да можем да овладеем пандемията, още повече сега, когато има нови варианти". 

Снимка: BulFoto

Кириакиду уточни, че учените в момента проучват ситуацията с бързите антигенни тестове и когато науката позволи ще може се промени сертификатът за ваксиниране и те да се включат в него.

По отношение на Европейския дигитален сертификат еврокомисарят заяви, че той не е базиран на дискриминация.

"Този документ е за тези, които са минали през целия ваксинационен цикъл, за тези, които са преболедували COVID-19 и са се възстановили, и за тези, които са си направили PCR тест", обясни тя.

Снимка: BulFoto

"Очакваме и методология за конкретния имунитет, който имат българите в момент", допълни служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Вижте всички снимки ТУК>>>

По-рано еврокомисарят се срещна и с президента Румен Радев.

"Въпреки че в нашата страна, както във всички страни, броят на смъртните случаи и заразените хора намалява драстично, в момента сме в задълбочен анализ какви бяха причините за високата смъртност и как се управляваше кризата", каза пред Кариакиду Радев.