Областната управа на София е предоставила на европейските делегирани прокурори възможността да огледат няколко свободни сгради в София, където да се помещават, и те са избрали тази на ул. "Г.С. Раковски" 134. Това обясни на брифинг заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова по повод протеста и отправените обвинения от СДС към правосъдния министър.

Осигуряването на сграда на европейските делегирани прокурори е един от основните приоритети на настоящото правителство, посочи Павлова. Тя обясни, че Министерството на правосъдието има само координираща функция между европейските прокурори, Висшия съдебен съвет и областната управа на София.

Павлова добави, че по данни на областната управа, към настоящия момент за тази сграда няма действащи договори за наем или такива, с които са предоставени части от нея за ползване на физически или юридически лица.

Тя отхвърли отправените обвинения на председателя на СДС Румен Христов, че с този акт правосъдният министър провежда "политическа атака срещу опозицията".

"Не виждам защо трябва да стане политически проблем, при условие че сградата е празна. Това е въпрос, който трябва да се решава между ВСС и европейските делегирани прокурори и областната управа. Това са страните, които ще взимат решения оттук нататък", категорична бе Павлова.

По-рано днес от СДС, чиято централа се намира в същата сграда, определиха предложението на служебния министър на правосъдието Крум Зарков сградата им да бъде даден на европейските делегирани прокурори като политическа атака. От партията уточниха, че техният договор за ползване на част от сградата е прекратен през февруари, но не им е осигурено място, където да се преместят.