Неотдавна Европейската комисия представи Бяла книга за бъдещето на Европа с 5 сценария за начина, по който Съюзът може да се развива до 2025 г., в зависимост от това как ще реши да действа. Те са: "Продължаваме, както досега", "Остава само единният пазар", "Тези, които искат да правят повече, правят повече", "Правим по-малко, но по-ефективно", "Правим много повече заедно".

"Когато днес националисти и популисти поставят под въпрос бъдещето на Европейския съюз, аз мога да посоча безброй проекти, които могат да направят всяка една от държавите-членки по-силна, но и Европейския съюз - по-силен. Например европейският енергиен съюз, европейският банков съюз, общото усилие на европейските държави в сферата на отбраната, общата европейска политика", коментира днес Плевнелиев пред БНР.

Вчера новият президент Румен Радев заяви на Европейския съвет в Брюксел, че позицията на България е в подкрепа на основополагащите ценности на ЕС - единството и солидарността, и се противопоставя на тенденцията за Европа на две скорости - за формирането на център и периферия.

"Налице е тенденция ЕС от съюз на принципи и ценности да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък", каза той.