На 7 януари 3-ма въоръжени мъже нахлуха в редакцията на "Шарли Ебдо" в Париж. При безпрецедентната атака сред убитите са четирима водещи карикатуристи на сатиричното списание и двама полицаи.

Вижте реакцията на депутатите от Европарламента:

"Насилието в тези престъпления е шокиращо за всички. Това е удар срещу цивилизованото общество."

Мартин Шулц, председател на Европейския парламент


"Моята реакция на тази касапница е на абсолютен ужас от случилото се на списанието, което е много известно във Франция. Това е атака срещу свободата, а атаката срещу свободата е атака срещу демокрацията по цял свят."
Силви Гийом, Група на прогресивния алианс на социалистите и демократите


"Ужас! Това е атака срещу свободното изразяване на страните ни. Трябва да избягваме инстинктите, че трябва да се барикадираме, че трябва да барикадираме демокрацията зад бодлива тел."

Филип Ламбер, Група на зелените/ Европейски свободен алианс


"Няма никакво оправдание за този зловещ акт и трябва да внимаваме много вирусът да не се разнесе из Европа. Днес, повече от всякога, всички ние сме французи."
Джани Питела, Група на прогресивния алианс на социалистите и демократите


"Това е атака по нашия начин на живот, по свободата на словото, по свободата да казваш всичко, което смяташ за правилно. Затова е важно да сме обединени, да открием извършителите и да кажем пред всички, че няма да се подадем на натиска."

Манфред Вебер, Група на Европейската народна партия


"Това е възмутителен акт и мислите ни трябва да са с екипа на списанието, карикатуристите, полицаите, които изгубиха живота си. Важното е да помним, че важен принцип в целия ЕС е идевата за свободата на медиите."
Саид Кемал, Група на Европейските консерватори и реформисти


"Нашите мисли са със семействата, с работещите в "Шарли Ебдо". Свободата на словото не може да бъде убита. Да търсим изводите, преживявайки тази трагедия и да кажем, че някои неща не трябва да са в медиите, ще е непростимо."
Габриеле Цимер, Европейски обединени леви


"Сърцевината на демокрацията беше атакувана. Не може и дума да става да обявим смъртта на "Шарли". Днес всички ние сме Шарли."

Жан Артуи, АЛДЕ


"Днес аз съм Шарли, защото атака срещу друг човек е атака срещу мен. Когато човек е нeсправедливо убит, смятам го като нападение срещу мен, срещу член на моето семейство."
Тициана Бегин, Европа на свобода и директна демокрация