Ще въведе ли Европа общ имунизационен паспорт, с който гражданите на отделните членки да пътуват свободно между държавите? Това е един от въпросите, който ще обсъждат лидерите на предстоящата в четвъртък Среща на върха на Европейския съюз.

Идеята за единен паспорт, който да дава право на ваксинираните срещу COVID-19 да се движат свободно в ЕС, е на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, и беше подкрепена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Медицинска необходимост е да имате сертификат, че сте били ваксинирани", заяви Урсула фон дер Лайен, и уточни, че това е политическо и правно решение, което трябва да бъде обсъдено на европейско равнище.

Какви са нагласите към тази идея и какви рискове крие тя - Dir.bg потърси мнението на български евродепутати.

Започваме с Петър Витанов, евродепутат на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Според информацията, с която той разполага, Европейската комисия ще призове държавите-членки към общи действия, свързани с имунизационния паспорт.

"Лично аз по-скоро подкрепям въвеждането на имунизационния паспорт, но като алтернатива на PCR теста - тоест при пътуване хората да имат избор да си направят PCR или да покажат паспорт, че са ваксинирани", обясни Витанов.

Според него ползата за българските граждани ще бъде, че това ще е безплатно, за разлика за правенето на PCR тест, който у нас струва между 100 и 120 лева, и се изисква при всяко пътуване. Този паспорт би улеснил придвижването на хората и би го направил по-евтино, смята евродепутатът.

Витанов има и резерви към въвеждането на такъв документ. От една страна това е различната степен на готовност на държавите-членки да ваксинират своите граждани.

"Към момента този подход би бил неефективен, заради ниското ниво на ваксинация в държавите и особено в България. Различната скорост, на която държави работят, и различните стратегии, които те са предприели по отношение на вида и на количеството на ваксините, ще дадат различен резултат при изпълнението на тази цел. Макар че Европейската комисия утре ще препоръча 80 процента от здравните работници да бъдат ваксинирани до края на март, а 70 процента от населението - до края на лятото. По начина, по който в България са го подкарали, не мисля, че ще можем да се справим с тази препоръка", обясни евродепутатът.

И наблегна върху втория въпрос, на който никой не дава категоричен отговор - дали ваксинираният човек може да бъде преносител на заразата или не може.

"Този въпрос е спорен и докато не бъде уточнен, смятам че подобен паспорт би криел своите рискове", каза Витанов. Той припомни, че свободата на движение на хората според договорите за функциониране на ЕС не е абсолютна, и всяка държава е в правото си да ограничава пътуванията, за да защити здравето на своите граждани.

Опасността да се стигне дотам, че да има голям брой желаещи да се ваксинират, за да пътуват свободно, и да няма достатъчно ваксини у нас, Петър Витанов коментира така:

"От една страна има проблем с това, че България по традиция взима най-евтините ваксини, които пристигат последни. Спрямо Дания ние сме 10 пъти назад по темпо на ваксиниране. Очевидно ще имаме готовност последни, по начина, по който сме я подкарали.

От друга страна у нас недоверието към ваксинацията е може би най-голямо сред държавите-членки, макар че липсват данни за това. И това според мен се дължи на неефективната информационна кампания. Правителството е длъжно да направи сериозна информационна кампания, която да каже на хората какви са ползите от ваксините. Въпросът е защо не се прави? Дали заради изборите и стремежа на управляващите да има по-ниска избирателна активност, защото хората ще ги е страх. Дали поради некомпетентност или заради недоверие от страна на отговорните фактори към ваксинацията?", попита евродепутатът.

Според него, ако бъде въведен имунизационният паспорт, действието му трябва да се ограничи само до възможността за придвижване, а не да се използва като изискване за постъпване на работа например.