Всеки български гражданин, който има електронен подпис, може да влезе в своето електронно здравно досие и да разгледа цялата медицинска информация за него. Това стана ясно при представянето на функционалността на електронното здравно досие, която услуга е достъпна от днес. 

В него се съдържа информация за електронните направления, за оказана дентална помощ, електорнни рецепти, информация за кръводарявания, решения на ТЕЛК, там е и електронният сертификат срещу COVID, ако пациентът има поставени ваксини, информация за кръвните му изследвания, както и за личния му лекар, предоставена от Българския лекарски съюз. Данните в досието обаче не могат да бъдат въвеждани със задна дата. 

В него в раздел "Имунизации", където е и сертификатът за ваксина срещу коронавирус, може да се намерят данните за съответната ваксина - видът ѝ, кога и от кого е поставена. В него са изписани уникален номер, имената на пациента на български и английски, партидният номер на ваксината, държавата на поставяне и др. Държавата се посочва, тъй като втората доза може да се наложи да бъде поставена в държава, различна от тази, в която е поставена първата.

Снимка: "Булфото"

С въпросния документ ще разполага всеки, който си е поставил втората доза от ваксината срещу COVID-19, което означава и завършен имунизационен курс. На сертификата няма да има подпис и печат, тъй като той ще се генерира автоматично от системата, за да не се допускат злоупотреби.

"Нашият ваксинационен сертификат отговаря на всички норми, като дори е награден с QR код. Мисля, че той ще отговаря на изискванията на Европейския съюз, когато на европейско ниво се реши този въпрос", коментира здравният министър Костадин Ангелов.

По отношение на предимствата, които би имал ваксиниран гражданин с този сертификат, министърът отговори, че това е политически въпрос, който трябва да бъде решен на европейско ниво. "Не знам дали е редно да давам отговор на този въпрос. Моята единствена цел е опазването на здравето на българските граждани", изтъкна Ангелов.

Що се касае до достъпа до това електронно досие за хората, които нямат електронен подпис, те ще могат да получат своя сертификат от личния си лекар след 1 февруари. Документът има QR код и в него се влиза чрез електронен подпис, тъй като това според специалистите е най-високото ниво на защита срещу неоторизиран достъп. 

Костадин Ангелов обясни, че около 200 000 души в страна имат електронен подпис. 

В края на март се очаква да бъде надградено и електронното направление. Тогава ще е възможно издаването на направления за всички диагностични процедури, извършвани в доболничната медицинска помощ.