Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол заяви, че е получил достатъчно писма, за да обсъди ЕНП въпроса дали да изключи от своите редици партията ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан Фидес, предаде Асошиейтед прес.

Орбан от години е асоцииран с антимигрантска реторика. През последните седмици той разгневи мнозина в ЕНП с кампания, в чиито рамки обвини лидерите на Европейския съюз в насърчаване на масова миграция. Нейни мишени станаха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и роденият в Унгария американски милиардер Джордж Сорос, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Жозеф Дол заяви днес пред германския вестник "Велт", че е получил достатъчно писма, за да включи въпроса за членството на Фидес в ЕНП "в дневния ред на следващите ни срещи". Според него "Виктор Орбан е прекрачил червената линия".

Писма до Дол са изпратили дванайсет партии членки на ЕНП от девет държави, при необходими седем партии от пет страни. Това са партиите Демократично-хуманистичен център (Белгия), "Християндемократи и фламандци" (Белгия), Националната коалиционна партия (Финландия), "Нова демокрация" (Гърция), Съюз "Отечество" - литовски християндемократи (Литва), Християнсоциалната народна партия (Люксембург), "Хьойре" (Норвегия), "Християндемократически призив" (Холандия), Народната партия (Португалия), Социалдемократическата партия (Португалия), "Християндемократи" (Швеция) и Умерената коалиционна партия (Швеция).

Германският Християндемократически съюз, баварският Християнсоциален съюз и Австрийската народна партия не са изпратили писма до Дол въпреки критиките на лидерите им към Орбан.

Междувременно и у нас партия "Демократи за силна България" (ДСБ), която е част от "Демократична България", настоява за изключването на партията на Виктор Орбан "Фидес" от ЕНП.

"Нашите аргументи са ясни и принципни, те произтичат от завета на основателите на ЕНП и създателите на ЕС, от нашия християндемократически възглед за човека и обществото, от стремежа ни за силна и единна Европа, от последователната ни борба за енергийна, стопанска и политическа независимост на народите в Източна Европа от режима в Кремъл", се казва писмо на формацията до медиите.

Според ДСБ през последните години Орбан се е превърнал в лидер на политическа тенденция, обединяваща популисти и авторитарни националисти от различни европейски държави, пряко насочена срещу единството на Европа и общите европейски политики.