Дванадесет партии членки на Европейската народна партия (ЕНП) официално поискаха унгарският премиер Виктор Орбан и партията му ФИДЕС да бъдат изключени от нейните редици, предаде Франс прес.

Жозеф Дол - председателят на ЕНП, която е с най-голяма група в Европейския парламент - съобщи, че решението може да бъде взето още на 20 март.

12 партии членки на ЕНП от 9 държави са поискали "Фидес" и Орбан да бъдат изключение от партията или членството им да бъде замразено. Въпросът ще бъде обсъден на среща на ЕНП на 20 март, обясни Дол.

Той обясни, че решението по въпроса ще бъде взето от всички партии членки на ЕНП, и подчерта, че не може да прогнозира какво ще е то.

Като мотиви за искането "Фидес" да бъде изключена някои от партиите посочват, че унгарският лидер "действа в шокиращо противоречие" с християндемократическите ценности на ЕНП. Европейската народна партия е твърде важна, "за да бъдем подкопавани в собствените си редици от това, срещу което сме толкова решени да се борим: популизма, основан на национализъм, и откритата враждебност срещу европейската интеграция", заявяват те. Други смятат, че Орбан завил твърде надясно.

В края на май предстоят избори за Европейски парламент.

Сега ЕНП е с най-голяма група в ЕП и има водеща роля в Европейския съвет с германския канцлер Ангела Меркел.