Унгарският премиер Виктор Орбан е изправен пред растяща опозиция от страна на партньорските десноцентристки партии в Европейския парламент, съобщиха световните агенции и БТА. Този бунт срещу него може да повлияе на изборите за ЕП през май, отбелязва АП.

Няколко християндемократически партии обявиха, че се противопоставят на продължаването на членството на партията на Орбан "Фидес" в Европейската народна партия.

Една люксембургска и две белгийски партии изпратиха писмо до ръководството на ЕНП, в което искат "Фидес" да бъде изключена, защото унгарският лидер "действа в шокиращо противоречие" с християндемократическите ценности на ЕНП. Европейската народна партия е твърде важна, "за да бъдем подкопавани в собствените си редици от това, срещу което сме толкова решени да се борим: популизма, основан на национализъм, и откритата враждебност срещу европейската интеграция", заявиха те.

Лидерът на белгийската франкофонска партия Демократично-хуманистичен център Максим Прево каза днес, че "ексцесиите на Орбан вече станаха недопустими и не могат повече да бъдат подкрепяни".

Холандски и португалски партии се присъединиха към разрастващото се недоволство, че Орбан е отишъл твърде надясно спрямо традиционните християндемократически ценности. Лидерът на холандската партия "Християндемократически призив" Рутгер Плаум заяви, че "последните събития са показали, че неформалните разговори с "Фидес" вече нямат желания ефект". Португалската Народна партия заяви в писмо до ръководството на ЕНП, че различията с "Фидес" са "твърде съществени", за да остане партията на Орбан в ЕНП.

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер заяви пред германския вестник "Шпигел", че в момента в ЕНП върви обсъждане какво да бъде решението по отношение на партията на Орбан, съобщи Франс прес.

"Много скоро ще предприемем конкретни действия", каза Вебер и подчерта, че с изказванията си и с обществените си прояви Виктор Орбан е нанесъл значителен ущърб на Европейската народна партия. "По тази причина очаквам от него да се извини и да сложи край на това си поведение", категоричен бе лидерът на ЕНП.

Унгарският премиер си навлече сериозни критики, когато преди десет дни стартира кампания срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с твърдението, че Брюксел подкрепя имиграцията, припомня АФП. Постери от правителствената кампания, разпространени из Унгария, показват Юнкер заедно с милиардера Джордж Сорос - друг противник на Орбан - върху, които пишеше: "Имате право да знаете какво иска Брюксел". На постера пише още: "Те искат да наложат презаселване по задължителни квоти. Те искат да отслабят правото на страните членки да защитават границите си. Те ще позволят имиграцията с мигрантски визи". 

Германските политици също като че ли все повече се дистанцират от Орбан след началото на кампанията му срещу Юнкер и Сорос, отбеляза наскоро ДПА. Председателят на баварския Християнсоциален съюз Маркус Зьодер, който по традиция е близък до Орбан, окачестви преди десетина дни пред вестник "Франкфуртер алгемайне" като "неприемливи" последните изявления на унгарския премиер.

Как се защити Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан защити своята породила полемика кампания срещу Жан-Клод Юнкер. "Подобна кампания показва какви са брюкселските бюрократи", каза Орбан в интервю за националното радио на 22 февруари. Според него "сегашното мнозинство в Брюксел иска да засили имиграцията, след което Европа няма да принадлежи на европейците".