Изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври и 4 ноември 2019 г. са осмите след демократичните промени в България през 1989 г. и се произвеждат в 265-те общини в страната. Право да избират кмет имат 1968 кметства с над 350 души население. Според утвърдените избирателни списъци право на глас имат общо 6 227 901 гласоподаватели.

За участие в изборите са регистрирани 59 партии и 7 коалиции, като в законовия срок - 11 септември 2019 г., документи са подали 64 партии и осем коалиции. Отказана е регистрацията на пет партии и на една коалиция. Общият брой на кандидатите е 36 251 души. От тях за общински съветници кандидатите са 29 493, за кметове на общини - 1254, за кметове на кметства - 5041, за райони - 463, като в 392 кметства има само по един кандидат. Най-голямата листа за кандидати за кметове на община е в София - 20, следвана от Пловдив - 14.

Осем са социологическите агенции, които ще извършват проучвания на изхода т. нар. Екзитпол. Това са "Сова 5", "Галъп", "Алфа рисърч", "Афис", "Трент", "Екзакта рисърч", "Стратегически анализи и маркетинг" и "Маркетлинкс".

* * *

Двайсет са кандидатите за кмет на столицата София. Това са: Диана Димитрова / БЗНС/, Волен Сидеров /"Атака"/, Георги Кадиев /"Свобода"/, Петър Клисаров /"Пряка демокрация"/, Георги Георгиев /"Българско национално обединение"/, Тодор Славков /"Движение "Напред България"/, Минчо Куминев /коалиция "Алтернативата на гражданите"/, Валери Григоров /коалиция "Ние, гражданите"/, Ангел Джамбазки /"ВМРО - Българско национално движение"/, Младен Младенов /Национална републиканска партия/, Тончо Токмакчиев /Партия на зелените/, Десислава Иванчева /Християндемократическа партия на България/, Николай Дренчев /"Възраждане"/, Пламен Христов /"Воля"/, Борислав Игнатов /коалиция "Демократична България - обединение" /ДА България, ДСБ, Зелено движение/, Йорданка Фандъкова /местна коалиция "ГЕРБ" (СДС), Стефан Иванов /местна коалиция "НФСБ" /НФСБ, БДС РАДИКАЛИ/, Борис Бонев /Инициативен комитет/, Мая Манолова-Найденова /Инициативен комитет/ и Радослав Каратанчев /Инициативен комитет/. В Общинската избирателна комисия - Столична за участие в изборите за 61-местния Общински съвет са регистрирани 31 партии и коалиции и трима независими кандидати - Борис Бонев, Гергин Борисов и Александър Ваклин.

Кандидатите за кмет на 24-те района на София са общо 346 души. Най-много кандидати са регистрирани за район "Красно село" - 18. По 17 претендента за кметското място има в районите "Овча купел", "Младост" и "Искър". В пет района - Слатина", "Лозенец", "Триадица", "Студентски" и "Люлин", кандидатите за кмет са по 16. По 15 са кандидатите за кмет на районите "Сердика", "Подуяне", "Надежда" и "Връбница", "Витоша" и "Панчарево". В район "Красна поляна" и район "Нови Искър" кандидатите са 14. В четири района - "Оборище", "Средец" , "Възраждане" и "Илинден", кандидатите са 12. кандидатите в район "Изгрев" са 13, в район "Банкя" - 10 и в район "Кремиковци" - 8.

Кандидатите за кмет на Благоевград са 12. В Общинската избирателна комисия са регистрирани 463 кандидати за 41 общински съветници, издигнати от 28 партии и коалиции и един независим кандидат.

Кандидатите за кмет на Бургас са 10. В Общинската избирателна комисия на Бургас са регистрирани 494 кандидати за общински съветници, като регистрираните листи за общински съветници са 22 на партии и коалиции и трима независими кандидати. Местата в Общинския съвет са 51, като за едно място ще се борят между 9 и 10 души.

Кандидатите за кмет на Варна са 11. В Общинската избирателна комисия 27 партии и коалиции регистрират листи с кандидати за 51 общински съветници. Регистрирани са и два инициативни комитета, издигащи независими кандидати за съветници. В надпреварата за управление на петте района във Варна ще участват общо 45 души, като най-много са кандидатите за кмет на район "Одесос" - 11, и на район "Приморски - 10. По осем са кандидатите в останалите три района - "Младост", "Владислав Варненчик и "Аспарухово".

Шестима са кандидатите за кмет на Велико Търново. В Общинската избирателна комисия са регистрирани общо 263 кандидати за общински съветници в 37-местния Общински съвет, издигнати от 17 партии и коалиции. Кандидатите за кметове на населените места в общината са 31. В община Велико Търново имащите право на глас са 71 911 души.

Кандидатите за кмет на община Видин са десет. В Общинската избирателна комисия във Видин са регистрирани 37 кандидати за кметове в 12-те населени места от общината. Общо 190 са кандидатите за общински съветници във Видин, които ще се борят за 33 места в Общинския съвет. Те са издигнати от 14 партии и коалиции

Петима са регистрираните кандидати за кмет на община Враца. В Общинската избирателна комисия във Враца са регистрирани 253-ма кандидати за общински съветници в 37-местния парламент, издигнати от 12 партии, коалиции и два инициативни комитети.

Кандидатите за кмет на Габрово са шестима. В Общинската избирателна комисия са регистрирани 14 партии и коалиции, от които местните коалиции са две. Близо 200 са кандидатите за общински съветници в 33-членния Общински съвет.

Кандидатите за кмет на община Добрич са девет. В Общинската избирателна комисия на Добрич за участие в изборите за общински съветници с листи за 41-местния Общински съвет са регистрирани 15 партии и коалиции.

Кандидатите за кмет на Кърджали са осем. В Общинската избирателна комисия 9 партии и коалиции регистрират листи с кандидати за 41 общински съветници.

Кандидатите за кмет на община Кюстендил са четирима. В Общинската избирателна комисия на Кюстендил за участие в изборите за общински съветници в 37-местния Общински съвет са регистрирани 14 партии и коалиции и един независим кандидат.

Кандидатите за кмет на община Ловеч са девет. В Общинската избирателна комисия са регистрирани 226 кандидати за общински съветници от 12 партии, три коалиции и един независим кандидат - Цветослава Банева., които се борят за 33 места в Общинския съвет.

Шестима са кандидатите за кмет на Монтана. В Общинската избирателна комисия на Монтана регистрираните кандидати за общински съветници във всички листи в региона са над 500. В община Монтана, където има 33 места за общински съветници, са регистрирани 11 листи с около 150 кандидати. За кметове в 11-те общини в област Монтана ще се борят 46 души.

За кмет на община Пазарджик са регистрирани седем кандидати. В Общинската избирателна комисия за участие в изборите за общински съветници са регистрирани 20 партии и коалиции за 41 места в Общинския съвет.

Кандидатите за кмет на Перник са седем. За 37-местния Общински съвет на Перник в Общинската избирателна комисия свои кандидати регистрират 20 партии и коалиции.

За участие в изборите в Общинската избирателна комисия в Плевен са регистрирани 22 партии и коалиции. За 41 места в Общинския съвет в Плевен ще се състезават 478 кандидати, издигнати от 18 партии и коалиции, а 66-ма са кандидатите за кметове на кметства. Общо подкрепата на избирателите, които по списъци в община Плевен са 118 224, ще търсят 554 души за 59 избираеми места - 41 членове на Общинския съвет, 17 - кметове на кметства, и един кмет на общината. Кандидатите за кмет на Плевен са десет.

Четиринайсет са кандидатите за кмет на Пловдив. В Общинската избирателна комисия са регистрирани 29 партии и коалиции, 24 от които са подали листи за общински съветници, като пълни - с 51 кандидати имат само шест. Шестнайсет от регистрираните политически формации са излъчили кандидати за кметове на райони, като не всички имат и за 6-те района. Кандидатите за кмет на район "Централен", "Северен" и "Южен" са по 13, на район "Източен" - кандидатите са 12, на район "Тракия" - 11 и на район "Западен" - 10.

Шестима са регистрираните кандидати за кмет на Разград.В Общинската избирателна комисия на Разград листи за общински съветници са регистрирали 8 партии, две коалиции и две местни коалиции. Кандидатите за 33-те места в Общинския съвет са общо 243.

Единайсет са кандидатите за кмет на Русе. За участие в изборите в Общинската избирателна комисия са регистрирани 394 кандидати за общински съветници, които ще се борят за 51 места в Общинския съвет. Те са разпределени в 20 листи - на партии, коалиции и един инициативен комитет.

Четирима са кандидатите за кмет на Силистра. В Общинската избирателна комисия на Силистра за участие в изборите са регистрирани 290 кандидати за общински съветници в 33-местния Общински съвет от 13 партии и коалиции, както и 19 кандидати за кметове на кметства.

Дванайсет са кандидатите за кмет на Сливен. В Общинската избирателна комисия за участие в изборите са регистрирани 351 кандидати за общински съветници в 41-местния Общински съвет от 23 партии и коалиции.

За кмет на община Смолян кандидатите са седем. В Общинската избирателна комисия за участие в изборите за 29-местния Общински съвет са регистрирани 10 партии и коалиции и 6 независими кандидати.

Девет са кандидатите за кмет на Стара Загора.В Общинската избирателна комисия за участие в изборите за общински съветници в 51-местния Общински съвет са регистрирани 16 партии и коалиции.

За кметския пост в Търговище ще се състезават четирима кандидати. В Общинската избирателна комисия на Търговище са регистрирали 63-ма кандидати за кметове на кметства. Кандидатите за общински съветници са 184, издигнати от 13 партии и коалиции, един от тях е издигнат от Инициативен комитет. Членовете на Общинския съвет в Търговище са 33-ма.

Кандидатите за кмет на община Хасково са 10. В Общинската избирателна комисия са регистрирани 349 кандидати за общински съветници, издигнати от 20 партии и коалиции, които се борят за място в 41-местния Общински съвет.

Кандидатите за кмет на община Шумен са 13. В Общинската избирателна комисия за участие в изборите за 41 места в Общинския съвет са регистрирани 20 партии и коалиции.

Кандидатите за кмет на Ямбол са девет. В Общинската избирателна комисия за избор на общински съветници са регистрирани 16 партии, две коалиции от партии, една местна коалиция от партии и два инициативни комитета. Кандидатите за общински съветници са общо 258, които ще се борят за 37 места в Общинския съвет. /редакция "Справочна информация"/

Кандидати за кметове на областните градове на местните избори през 2019 г. с един и повече завършени мандата

В 25 от 27-те областни града настоящите кметове се кандидатират за нов мандат през 2019 г. с изключение на кметовете на Пловдив - Иван Тотев, и на Русе - Пламен Стоилов, които не участват в изборите. Двамата са кметове от 2011 г. в продължение на два мандата, издигнати от партия "ГЕРБ".

С най-много реализирани кметски мандати е кметът на Монтана Златко Живков. Той е кмет в продължение на пет мандата, като за първи път е избран през 1999 г. на първия тур на изборите с 55,28 процента /издигнат от коалиция, включваща Съюза на демократичните сили, коалиция "Народен съюз" (БЗНС-Народен съюз и Демократическата партия), партия "Български земеделски народен съюз (БЗНС), коалиция "ВМРО-Българско национално движение" (политически клуб "Възродена България" и партия "Демократична България"), партия "Български бизнес блок", партия "Български социалдемократически съюз", коалиция "Движение обединени монархисти (Българска демократ-конституционна партия и Партия на свободата и прогреса) и партия "Свободна България". На изборите през 2003 г. и 2007 г. той е избран като независим, като през 2003 г. е избран на втория тур с 59,18 процента, а през 2007 г. - на първия тур с 54 процента. През 2011 г. Златко Живков е избран на първия тур с 54,59 процента като кандидат на партия "Вяра, морал, родолюбие, отговорност - Национален идеал за единство", а на последните местни избори през 2015 г. е кандидат на местна коалиция "Заедно за Монтана" и отново е избран на първия тур с 54,56 процента. На изборите през 2019 г. той е кандидат за шести мандат, издигнат от местна коалиция "СДС (ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД и ЗНС)".

На изборите през 2019 г. настоящият кмет на Кърджали Хасан Азис е кандидат за пети мандат от Движението за права и свободи. Предишните четири пъти той е бил избиран винаги на първия тур с почти еднакъв брой гласове. През 2003 г. той печели изборите с 58 процента, през 2007 г. - с 61,85 процента, през 2011 г. - с 53,96 процента, и на последните избори през 2015 г. - с 59,41 процента.

За четвърти мандат през 2019 г. се кандидатират кметовете на четири областни града - Бургас, Кюстендил, София и Ямбол.

В Бургас настоящият кмет от партия "ГЕРБ" Димитър Николов е избран за първи път през 2007 г. на втория тур на изборите с 63,55 процента. През 2011 г. и през 2015 г. той печели изборите на първи тур съответно със 70,86 процента и с 84 процента.

В Кюстендил настоящият кмет Петър Паунов за първи път е избран на изборите през 2007 г. на втори тур с 62,92 процента. Тогава той е издигнат от местната коалиция "Кюстендил", в която участват Съюзът на демократичните сили, партия "Атака", "Демократи за силна България", "Земеделски народен съюз", "Демократическа партия", "Движение "Гергьовден" и Съюз на свободните демократи. На изборите през 2011 г. и през 2015 г. Петър Паунов печели още на първия тур съответно с 52,94 процента и 59,43 процента, като отново е кандидат на местна коалиция "Кюстендил", в която участват десни партии. На изборите през 2019 г. Петър Паунов е кандидат на местна коалиция "ГЕРБ" (партия "ГЕРБ", Съюз на демократичните сили, ВМРО-Българско национално движение, Движение "България на гражданите", Земеделски народен съюз, "Обединени земеделци").

Три пъти на първи тур печели изборите настоящият кмет на столицата София Йорданка Фандъкова. И трите пъти тя е кандидат на партия "ГЕРБ". На сегашните избори Йорданка Фандъкова е издигната от местна коалиция между партия "ГЕРБ" и Съюза на демократичните сили. На частичните местни избори през 2009 г. тя печели 66,23 процента, на местните избори през 2011 г. - 53,31 процента, а през 2015 г. - 60,17 процента.

Като кандидат на партия "ГЕРБ" настоящият кмет на Ямбол Георги Славов три пъти печели изборите, като през 2007 г. и през 2011 г. той е избран на втория тур съответно с 64,69 процента и с 55,18 процента. Последните избори през 2015 г. той печели на първи тур с 54,84 процента. На изборите през 2019 г. Георги Славов е издигнат от Инициативен комитет.

На изборите през 2019 г. настоящите кметове от партия "ГЕРБ" на шест областни града - Благоевград, Велико Търново, Габрово, Силистра, Смолян и Стара Загора, са кандидати за кметове за трети мандат. На изборите през 2011 г. единствено кметът на Габрово Таня Христова е избрана на първи тур с 57,67 процента. Останалите са избрани на втори тур, като Атанас Камбитов на Благоевград е избран с 60,18 процента, Даниел Панов на Велико Търново - с 51,81 процента, Юлиян Найденов на Силистра - с 56,51 процента, Николай Мелемов на Смолян - с 52,92 процента и Живко Тодоров на Стара Загора - с 67,12 процента. На изборите през 2015 г. единствено кметът на Силистра Юлиян Найденов е избран на втори тур с 58.59 процента. Останалите са избрани още на първия тур, като кметът на Благоевград Атанас Камбитов печели 58.03 процента, на Велико Търново Даниел Панов - 65.77 процента, на Габрово Таня Христова - 68.38 процента, на Смолян Николай Мелемов - 54.43 процента и на Стара Загора Живко Тодоров - 79.04 процента.

Тринайсет са кметовете на областни градове, кандидати на сегашните избори за втори мандат. Това са кметовете на Варна, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Пазарджик, Перник, Плевен, Разград, Сливен, Търговище, Хасково и Шумен, като на девет от тях те отново са издигнати от партия "ГЕРБ". Това са кметовете на Варна Иван Портних, на Разград - Валентин Василев, на Видин - Огнян Ценков, на Враца - Калин Каменов, на Ловеч - Корнелия Маринова, на Перник - Вяра Церовска, на Сливен - Стефан Радев, на Шумен - Любомир Христов, и на Търговище - Дарин Димитров. Останалите четирима - на Хасково, Плевен, Добрич и Пазарджик, са издигнати от местни коалиции и инициативен комитет. На изборите през 2015 г. единствено кметът на Варна Иван Портних е избран на първи тур с 62,67 процента. Всички останали са избрани на втория тур, като кметът на Разград е избран с 57,82 процента, на Видин - с 55,06 процента, на Враца - с 52,96 процента, на Ловеч - с 51,74 процента, на Перник - с 62,31 процента, на Сливен - с 53,90 процента, на Търговище - с 69,18 процента, на Шумен - с 63,96 процента.

Кметът на Хасково Добри Беливанов е избран на изборите през 2015 г. на втори тур с 73,13 процента като кандидат на партия "ГЕРБ". На сегашните избори той е издигнат от партия "Съюз на свободните демократи". Кметът на Добрич Йордан Йорданов на изборите през 2015 г. е избран с 50,61 процента като кандидат на коалиция "Реформаторски блок". На сегашните избори той е издигнат от местна коалиция "Движение България на гражданите (Движение България на гражданите-Национално движение за стабилност и възход- Съюз на свободните демократи-Глас народен). Кметът на Плевен Георг Спартански на изборите през 2015 г. е избран с 52,99 процента като кандидат на местна коалиция "Плевен може - Плевен побеждава" (Реформаторски блок и ВМРО-Българско национално движение). На сегашните избори той е издигнат от Инициативен комитет. Кметът на Пазарджик Тодор Попов е избран на изборите през 2015 г. като независим кандидат с 58,98 процента, а на сегашните избори е издигнат от местна коалиция "Новото време".