Европейският съвет призова днес Скопие да прилага двустранните споразумения, включително Преспанското споразумение с Гърция и договора за добросъседски отношения с България, добросъвестно и с осезаеми резултати. Това се посочва в заключителния документ от видеоконференцията на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани.

Приложението на договореностите е важно, за да има "положителна динамика и резултати", добави на пресконференция след събитието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той отбеляза, че договорите, подписани от Скопие, целят преодоляване на напрежението.

Добросъседските отношения са ключ към икономическото възстановяване на региона, добави председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Искаме Западните Балкани да се приближат към единния пазар, необходими са реформи с ясна последователност, допълни тя.

Препотвърдихме европейската перспектива за региона, продължението на реформите трябва да остане приоритет, посочи Мишел. Той отбеляза необходимостта от борба с корупцията и организираната престъпност, както и от върховенство на закона. Фон дер Лайен добави нуждата от свободни медии, които са част от тъканта на ЕС.

Макар и виртуално, ЕС показа, че Западните Балкани са първостепенна задача за ЕК под моето ръководство, заяви тя. Фон дер Лайен посочи, че ЕС подкрепя региона в борбата с епидемията от Ковид-19, като е осигурил досега 3,3 млрд. евро.

Бойко Борисов: Скопие да не води предизборна кампания за сметка на България

"ЕС мобилизира пакет от над 3,3 млрд. евро за Западните Балкани. Това е незабавна подкрепа за здравния сектор". Това каза министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Премиерът добави, че за нуждите на социално-икономическо възстановяване пакетът е от макрофинансова помощ в размер 730 млн. евро. И 1,7 млрд. евро помощ от Европейската инвестиционна банка за проекти, предаде БНР.

"Това е огромна финансова инжекция за Западните Балкани, така че народите в страните да усетят, че действително ЕС следва неотклонно пътя към присъединяването им", изтъкна Борисов.

Борисов каза, че е помолил колегата Вучич и други "да направят така всички, че народите от Западните Балкани да чуят за тази европейска помощ".

"Много държави извън ЕС с някакво дарение или някаква малка помощ след това имат огромни претенции как помагали на Западните Балкани... За много мънички помощи много се говори за отделни държави. Всяка помощ е добре дошла, но това са 3,3 млрд. само за здравните системи на Западните Балкани", каза премиерът.

По думите на министър-председателя много важна за България точка от Срещата на върха, която е била приета, е за върховенството на закона и свободата на медиите, правовата държава, борбата с организираната престъпност в държавите от Западните Балкани.

Той обърна специално внимание на точка 9 от заключителната декларация.

"Девета точка - ЕС напълно подкрепя обещанието към партньорите от Западните Балкани към приобщаващо регионално сътрудничество и укрепване на добросъседските отношения, включително с държавите членки на ЕС. Прилагане на двустранните споразумения, добросъседството и осезаеми резултати, включително споразумението от Преспа с Гърция и договорът за добросъседски отношения с България, остава важно в това отношение", каза Борисов. И благодари за коментарите по нея на колегите от Литва, Латвия, Гърция, Румъния и много други.

Борисов посочи, че "нашите приятели от Република Северна Македония и Албания много път има да извървят" за пълноправно членство в ЕС, но радостната новина е, че са получили такава перспектива.

"Да, разбираме нашите колеги в Република Северна Македония, че са в предизборна кампания и тогава обикновено патриотизмът и национализмът много се отприщват, но имаше недопустими за нас изказвания", каза Борисов и продължи:

"Особено ме заболя от това, че България е фашистка държава, не е спасила македонските, а само българските евреи. Това е гавра с българския подвиг на българския народ, българската църква, на хората, които са лягали на релсите, за да не допуснат влаковете да напуснат България с над 50 000 евреи".

Премиерът каза, че дори е отишъл в Скопие, "за да изкажем своята скръб от гибелта на тези хора", както и че "подвигът на Малка България е признат" от всички американски еврейски комитети и организации, както и от президента и премиера на Израел.

"Нека да си водят предизборната кампания, но не за сметка на България", подчерта Борисов и добави:

"Защото ние твърдо ги подкрепяме, но и толкова твърдо държим на историята и това, което много ясно сме разписали в договора за добросъседство".

Премиерът цитира "моя приятел Мицотакис от Гърция, който каза - и аз съм бил против Преспанското споразумение, не ми харесва, но всяка една държава в ЕС, подписала един договор, е длъжна да го спазва, така че аз го спазвам категорично".

В началото на конференцията премиерът обяви, че за България европейската перспектива на страните от Западните Балкани е най-важният стимул за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в региона. А европейската подкрепа за справяне със здравните и икономическите последици от настъплението на коронавируса е повече от 3,3 милиарда евро.

Срещата беше организирана от Хърватското председателство на Съвета на ЕС.