Сега знаем със сигурност, че петролният трафик, от който Даеш можеше да извлича изгода, значително бе намален, каза Оланд пред журналисти след срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Пресушаваме финансовите ресурси на терористичната група с въздушните удари, които й нанасят френската и американската авиация, каза Оланд, цитиран от БТА.

Франция отправи призив на 8 декември към  своите партньори от ЕС да ускорят приемането на мерки за пресичане на финансирането на екстремистки групировки. Френският финансов министър Мишел Сапен заяви тогава, че "всяка страна е застрашена от тероризъм и всяка страна трябва да направи необходимото за пресичане на финансирането на терористите".

Важно е да бъде пресечена контрабандата, която организира Даеш - трафика на петрол и произведения на изкуството", отбеляза днес френският президент и изрази задоволство от засилването на военните операции.

След атентатите на 13 ноември той отправи призив за солидарност към партньорите на Франция в ЕС и днес каза, че на призива му са откликнали редица европейски страни - Великобритания, Германия, Швеция, Белгия, Холандия, Италия.

"В Ирак, с операциите по суша, подкрепяни от въздушни удари, голяма част от които нанася Франция, бе възстановен контролът над територии, завзети от джихадистите, продължи той. В Сирия мишени на операциите са предимно тренировъчни центрове и логистични обекти, включително петролни", добави Франсоа Оланд.

Безкомпромисна борба с тероризма

Европейските лидери се зарекоха, че ще водят безкомпромисна борба с тероризма и ще въведат широк спектър от мерки, за да му противодействат, предаде Асошиейтед прес.

Държавните и правителствени лидери смятат, че е от ключово значение да се извършва системен и съгласуван контрол по границите, за да се знае кой влиза и излиза в и от съюза.

Те ще обсъдят възможно най-бързо предложенията на Европейската комисия за пресичане на незаконната продажба на огнестрелни оръжия и особено на мощни полуавтоматични оръжия.

Европейските лидери обещаха също да предприемат бързи действия за ограничаване на възможностите на екстремистите да финансират дейностите си, включително със замразяване на авоари и други рестриктивни мерки.