ЕС остава твърдо зад ядреното споразумението с Иран, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

За съжаление не мислим, че изобщо е възможна промяна в позицията на САЩ за оставане в споразумението. Иран не желае да седне на една маса за преговори с тях, добави тя.

По думите на Захариева има две възможности - или споразумението с Техеран да бъде запазено, или да бъде прекратено, с автоматично възобновяване на ядрената програма на Иран.

Решението беше, че споразумението е изключително важен дипломатически успех, постигнат след дългогодишни преговори. Имаме притеснения за развитието на балистичната програма и за ролята на Иран в региона, но никой не иска Иран да продължи ядрената си програма, поясни Захариева. Тя посочи, че това споразумение е важно за сигурността на Европа и света, а за да продължи Иран да го спазва, Техеран очаква да види положително икономическо отражение.

Външните министри на ЕС днес отново са потвърдили виждането си, че не се очертава друго решение по близкоизточния въпрос, освен обособяването на Ерусалим като столица на две държави. България е на мнение, че трябва да водим близък диалог с Израел, защото е важен наш партньор, без да крием притесненията си за напрежението в ивицата Газа, добави вицепремиерът.

По инициатива на Екатерина Захариева съвместно с нейната колега от Австрия Карин Кнайсъл първите дипломати от Съюза проведоха работна закуска с министъра на външните работи на Р Македония Никола Димитров. Той информира колегите си за състоянието на преговорите за името с Гърция, като заяви, че очаква положително развитие. Димитров благодари на Българското председателство на Съвета на ЕС за изградената положителна атмосфера в региона, за поставянето високо в дневния ред на интеграцията на Западните Балкани и за това, че България е добър съсед.

"Благодаря на всички колеги за подкрепата за софийската Среща ЕС - Западни Балкани. Добрата новина е, че колегите Димитров и Кодзиас са постигнали принципно съгласие по името и очакват техните премиери и правителства да одобрят и обявят това", каза Захариева.

Мисля, че е добро и позитивно решение за всички страни в процеса, включително и България, която има интерес за развитието на този въпрос, добави вицепремиерът.

Гръцкият външен Никос Кодзиас каза, че днес или най-вероятно утре, преговорите ще продължат на експертно равнище, за да се решат техническите и правните въпроси. Когато експертите завършат работа, текстовете, подготвени от министрите, ще бъдат предадени на премиерите, които ще преговарят за окончателно решение на спора, уточни министърът.

Министрите обсъдиха още ситуацията във Венецуела в контекста на проведените на 20 май 2018 г. президентски и местни избори. Подчертано бе, че целият изборен процес е бил компрометиран и вотът не покрива дори минималните стандарти за честни, свободни и демократични избори. Потвърдена бе готовността на ЕС да съдейства за намиране на решение на политическата и хуманитарната криза в страната.