Инициативата бе обявена от шефа на комисията Жан-Клод Юнкер, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Юнкер представи пред журналисти резултатите от състоялата се вчера среща на върха на лидерите на страните членки на Евросъюза. Той призова правителствата на страните - членки да дадат "зелена улица" на безвизовия режим за трите страни, които отдавна се борят и полагат усилия за това.

Според него това ще насърчи реформите в тях. Специално за Украйна Юнкер каза, че последната му среща с украинския президент Петро Порошенко в сряда е изчистила последните пречки към "позитивно мнение" за решаването на визовия въпрос.

Препоръката се съдържа и в публикувания днес шести доклад на Еврокомисията по реализацията на Плана за действия по визовата либерализация ЕС-Украйна. След като констатира, че Украйна е изпълнила всички условия, поставени във втората фаза на плана, и вземайки под внимание "общото равнище на отношенията" между ЕС и Украйна, комисията посочва, че ще представи в началото на 2016 г. предложение Украйна да бъде включена в списъка на страните, за които не е нужна виза за пътувания в ЕС за срок до 3 месеца.

Включването на Украйна в този списък трябва да бъде одобрено с единодушие от всички 28 страни членки на ЕС, а после да трябва да го одобри и Европарламентът.

В същото време ЕК предупреждава, че ще продължи "активно да наблюдава реализацията на реформите и борбата с корупцията" в Украйна.

Аналогичен доклад с аналогично предложение на ЕК бе представен и за Грузия. Изводите в двата доклада се повтарят практически дословно.

На пресконференция в Брюксел днес след срещата на върха германският канцлер Ангела Меркел каза, че кризата с бежанците, с която се сблъска ЕС, няма да се отрази на възможната отмяна на визите за украинските граждани.

Гражданите на Украйна и Грузия ще трябва да чакат още няколко месеца, преди краткосрочните визи да паднат за тях, каза еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

Еврокомисията ще представи в началото на 2016 г. пред страните членки и евродепутатите предложения за безвизово пътуване за двете страни, каза той. Според него одобрението им ще отнеме няколко месеца, като уточни - от три до шест.

Аврамопулос добави, че Косово трябва да изпълни още 8 последни изисквания, преди да получи препоръка за безвизово пътуване.