Приемането на нова конституция е първата цел за новия век, обяви турският президент Реджеп Ердоган по време на представянето в Анкара на визията си "Векът на Турция". Днес Турция празнува 99-та годишнина от създаването на републиката.

Реджеп Ердоган представи своята визия за втория век на Турция пред Партията на справедливостта и развитието вчера.

Нова Конституция, която да замени настоящата, приета през 1982 г. след военния преврат през 1980 г. и да изведе Турция след 10 държави с най-голямо икономическо развитие, иска турският президент.

Търговията да достигне 1 трилион долара, а приходите от туризъм да са 100 милиарда долара - така Ердоган вижда новият век на икономическото развитие.

Пълна енергийна независимост обещава Ердоган и заяви, че Турция ще се опита да осигури доставките на руски природен газ за европейския пазар чрез "Турски поток".

"Придавайки индивидуалност на нашата външна политика, увеличихме силата на държавата, славата на нашето знаме и репутацията на нашата нация. Във всяка област сме създали работи и услуги, които ще запълнят недостатъците на първия век на нашата република и ще завършат подготовката на втория век."

Визията на Ердоган предвижда и довършване на Канал Истанбул, който трябва да осигури алтернатива на Босфора и среща огромна съпротива от страна на опозицията в Турция.

Турският лидер предложи също така да се утвърди правото на жените да носят хиджаб. На 5 октомври турският министър на правосъдието Бекир Боздаг обяви, че е започнала работата по нов основен закон.

Обещанията на Ердоган идват на фона спадащата му популярност заради рекордната инфлация, която по официални данни е над 83% на годишна база, както и предстоящите догодина президентски избори.

По официални данни в събитието, което се състоя в спортна зала в Анкара, са участвали около 30 000 души - представители на политическия елит, обществеността, бизнеса и ръководители на чуждестранни дипломатически мисии в Турция.

Ердоган говори вчера и по редица други въпроси, включително за доставките на газ.

Турският президент изрази надежда, че доставките на руски природен газ за Европа ще може да бъдат реализирани чрез газопровода "Турски поток".

Ердоган заяви още, че е започнала подготовката за изпращане на първия турски космонавт до Международната космическа станция (МКС) през 2023 г.

В рамките на националната космическа програма започнахме подготовка за изпращане на първия ни гражданин до МКС през следващата година, каза Ердоган. През 2021 г. президентът на Турция обяви началото на национална космическа програма, която включва обучение на астронавти и изпращане на собствена ракета до Луната. Той ще струва около 6 милиарда долара.

Турция отбелязва днес националния си празник

Датата 29 октомври е емблематична в новата история на републиканска Турция.

Преди 99 години, на 28 октомври Мустафа Кемал, който по-късно ще приеме името Ататюрк, заявява пред депутатите в турския парламент: "Ефендилер (Господа), утре ще обявим основаването на Републиката".

На следващия ден, 29 октомври, предводителят на националноосвободителната война на турския народ, която се увенчава с успех през 1923 г., Гази Мустафа Кемал обявява официално създаването на една нова, светска, обърната към ценностите на Запада държава от пепелищата на разпадналата се Османска империя. Догодина Републиканска Турция ще чества стогодишнината си.

Тази сутринта ще се състои традиционното поклонение в мавзолея на Ататюрк в Анкара, в което участва държавното ръководство, генералитетът и лидерите на политическите партии.

Мавзолеят ще бъде отворен през целия ден и се очаква, както всяка година, и този път да бъде посетен от стотици хиляди хора от всички възрасти.

В Истанбул ще се състои парад и поклонение пред паметника на Ататюрк на площад "Таксим".

Хиляди хора - млади и стари - ще се стекат отново в двореца "Долма бахче сарайъ", където се намира ложето, където в 9:05 ч. на 10 ноември 1938 г. склопява очи Ататюрк.

Вечерта в Истанбул ще се състои гражданско шествие, организирано от Народнорепубликанската партия - най-старата светска партия, чийто създател е Ататюрк. Мостовете над Босфора ще бъдат осветени в червено, цветът на турския национален флаг. Националният празник ще се отбележи с паради, шествия, митинги, концерти в различните селища на Турция.

На специална церемония днес се предвижда да бъде представен първият турски електромобил TOGG (ТОГГ).