Европейският парламент реши да отнеме временните акредитации на всички нови испански евродепутати, предаде Франс прес.

Това стана след като на Карлес Пучдемон и Тони Комин бе отказан достъп до ЕП в сряда вечерта с мотива, че институцията все още не разполага с "официалния списък" на испанските евродепутати, каза пред АФП един от адвокатите на Пучдемон.

По негова информация другите испански евродепутати вече са се акредитирали. Той нарече това "произволно и дискриминационно" решение на ЕП.

Сезиран от тримата председатели на испанските делегации от Народната партия, Испанската социалистическа работническа партия и партия "Гражданите", които са противници на каталунските сепаратисти и изтъкнаха риска от политически безредици в Испания, председателят на ЕП Антонио Таяни взе решение да отнеме временните акредитации на всички испански евродепутати.

Отбелязвайки, че окончателните резултати от европейските избори все още не са официално обявени, Таяни каза, че е взел това решение, за да избегне "всякаква намеса в национална процедура".

Бившият каталунски регионален лидер Пучдемон се установи в Белгия, за да избегне съдебно преследване в Испания. Той бе начело на листата на сепаратистите "Свободни за Европа", която спечели 2 места в ЕП.

Според испански парламентарни източници избирането му може да бъде утвърдено чак след като положи клетва лично пред испанската избирателна комисия. Но той ще бъде незабавно арестуван, ако се върне в Испания. Според защитата такова нещо изобщо не е предвидено в европейското законодателство и противоречи на правилата на ЕП.