Новоизбраният испански евродепутат Карлес Пучдемон не е бил допуснат в Европейския парламент, съобщават тази сутрин медии в Белгия.

Отбелязва се, че евродепутатите имат право на временен едномесечен пропуск до първата сесия на ЕП през юли. Когато вчера отишъл да си вземе пропуска от ЕП в Брюксел, Пучдемон преминал проверка за сигурност, но бил догонен от охраната. Пучдемон научил, че не е в списъка на охранителите за гражданите с право на достъп до сградата.

Уточнява се, че списъкът се изготвя по данни от държавата, чиито граждани са избрани за евродепутати. Тъй като Испания не е подала името му към администрацията на ЕП, служителите в институцията са преценили да не го допускат до сградата.

Медиите поставят въпроса дали избирателите определят евродепутатите или крайното решение остава на съдебните инстанции. В случая испанското правосъдие, наредило задържането на Пучдемон, ако се върне в Испания, е в състояние да ограничи новите му права на евродепутат.

Пучдемон избяга в Белгия през 2017 г. покрай кризата с опита за обявяването на испанската област Каталуния за независима държава. Той е обвинен за подстрекателство към незаконно допитване за отделянето на Каталуния от Испания.

Администрацията на ЕП е обяснила, че не би желала да предприема действие, което би било възприето като пренебрежение към испанските закони. Администрацията е преценила, че щетите ще бъдат по-малки, ако на Пучдемон бъде отказан временен достъп до ЕП.