Механизмът за върховенство на закона в България остава, но смятам, че е символично. В момента започва да функционира новият механизъм за въпросите на закона, които включват свободата на медиите и методологията му е много по-обективна. Това коментира евродепутатът Елена Йончева пред bTV, след като вчера Европарламентът одобри Резолюцията за върховенство на закона в България.

Тя бе категорична, че приетата резолюция е "жълт картон" за правителството и в нея не се говори за македонско малцинство и няма нито едно изречение за турския език, за майчин език, а само има споменаване на едно място от всички 25 точки на Истанбулската конвенция.

Евродепутатът е категорична, че с говоренето на конвенцията ГЕРБ, националистите, включително и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която повдигна темата, изместват акцента от резолюцията за България.

"Г-жа Нинова е силна, когато трябва да се бие Борисов, но когато стане дума за конкретни действия, я няма. Левицата трябваше да е на протестите, а не да крепи Борисов до изборите", обясни Елена Йончева.

Снемането на доверието от страна на организацията на БСП-Хасково от Елена Йончева й напомня за "едни други времена".

В заключение евродепутатът се върна на темата за резолюцията и обясни, че за нея тя означава: "Европа ви чува, чува всички хора, които имат смелостта да протестират. Тя бе подкрепена от всички, които стоят в център ляво и колеги от ЕНП, които не последваха партийната повеля на председателя на ЕНП Манфред Вебер". Това, по думите й, е пробив.

На въпрос дали с Радан Кънев са предатели на интересите на България, Йончева отговори, че "единственият, който предава България, е премиерът Бойко Борисов".

Интересен факт е, че 5-ма евродепутати от други страни-членки в ЕНП подкрепиха резолюцията, освен българският евродепутат Радан Кънев.

Снимка: ЕП