Българската позиция по събитията във Венецуела отново е във фокуса на вниманието на депутатите. Външният министър Екатерина Захариева отговори на критиката на президента Румен Радев, който изрази мнение, че позицията на страната ни е "преписана".

"Ние от правителството считаме, че е добре България да говори в един глас на международно ниво и правим това. Може би нелошите съветници на президента по външна политика трябва да разяснят как се случват декларациите и становищата в Европейския съюз", заяви Захариева, цитирана от Нова телевизия.

Тя добави, че не приема думата "преписана", тъй като според нея България е участвала във всички съвети на всички нива в Брюксел.

Захариева припомни, че само в последната година Венецуела е обсъждана на няколко съвета на ЕС по външна политика и съюзът е излизал с общи - одобрени от всички 28 страни-членки, декларации. "Ние сме участвали във всички работни групи и на всички нива в Брюксел чрез нашите представители там, както и аз на всички съвети, на които сме обсъждали Венецуела - заяви вицепремиерът. - Така че изобщо не приемам, че някой ни е написал нещо и ние просто сме го преписали."

Вицепремиерът повтори, че както в случая с Договора с Република Македония, така и с позицията на България по Венецуела, президентството е било лично запознато от нея с текстовете, макар да няма законово задължение за това. Жестът е следствие от желанието на правителството за съгласуване на общи позиции и израз на виждането му, че усилията за координация трябва да продължат.

В кулоарите на парламента Захариева разясни още, че "договорът за приятелство и добросъседство с Македония е изпратен на президента Румен Радев преди заседанието на Министерския съвет, въпреки че сме парламентарна република и НС ратифицира тези договори. Т.е. той е в края на този процес, но ние, въпреки всичко, сме изпратили договора предварително и аз съм била там лично да го обяснявам".

Коментарът беше за думите на държавния глава, че до този момент правителството и МВнР не са го търсили за мнение, например за договора за приятелство с Македония.

Захариева категорично подчерта, че кабинетът счита, че е добре България да говори в един глас в международен план и прави това като много често изпраща позициите, които изразява по различни теми, предварително, така че в президентството да не четат постфактум за тях. Разбирам, че Радев като че ли вече е недоволен от това. Считам, че трябва да продължаваме опитите за съгласуване и общи позиции, ако той не желае - можем да ги спрем, коментира още вицепремиерът. Тя припомни, че по конституция външната политика се осъществява от Министерския съвет. Тя разясни, че макар правителството не е било длъжно да съгласува с президентската институция например Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония, го е направило преди да внесе проекта за ратификация в парламента, съобщиха от МВнР. "Ние в правителството считаме, че е добре България да говори в един глас в международен план и правим това - подчерта министър Захариева. - Много често изпращаме предварително в президентството позициите, които изразяваме по различни теми."

Правителството ще продължи да действа и занапред по този начин, защото смята, че заедно с президентската институция има общи отговорности по отношение външната политика на България, подчерта министър Захариева. "Така че наистина е много важно да работим всички заедно за репутацията на България във външнополитически план", обобщи тя.

Екатерина Захариева отхвърли и критиките на Румен Радев, че правителството няма своя собствена позиция и затова се крие зад колективната безотговорност на Съвета по сигурност по темата с кризата във Венецуела. Винаги сме имали позиция, изобщо не приемам, че някой ни е написал нещо и ние просто сме го преписали - доколкото разбрах, това имаше предвид президентът, отрече тя.

Тя припомни, че само в последната година Венецуела е обсъждана на няколко съвета на ЕС по външна политика и съюзът е излизал с общи - одобрени от всички 28 страни-членки, декларации. "Ние сме участвали във всички работни групи и на всички нива в Брюксел чрез нашите представители там, както и аз на всички съвети, на които сме обсъждали Венецуела - заяви вицепремиерът. - Така че изобщо не приемам, че някой ни е написал нещо и ние просто сме го преписали."

Вицепремиерът повтори, че както в случая с Договора с Република Македония, така и с позицията на България по Венецуела, президентството е било лично запознато от нея с текстовете, макар да няма законово задължение за това. Жестът е следствие от желанието на правителството за съгласуване на общи позиции и израз на виждането му, че усилията за координация трябва да продължат.